Předmět Technologie nápojového průmyslu (TENP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TENP - Technologie nápojového průmyslu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Členění tekutých výrobků dle platné legislativy. Chemické složení suroviny. Význam enzymů při zpracování ovoce a zeleniny. Fyzikální vlastnosti suroviny ve vztahu ke zpracování. Mikrobiologie ovoce, zeleniny, nealkoholických nápojů. Význam mikroorganismů v potravinářství. (dotace 3/1) a.Výpočty základních surovin a pomocných látek, sestavení receptur.2.Jednotlivé technologické operace. Příprava suroviny - příjem, uskladnění a manipulace se surovinou. Praní, odstopkování, inspekce, drcení, pektolýza, lisování, deaerace šťávy, odstranění kalů, konzervace. (dotace 2/2) a.Stanovení refraktometrické sušiny, stanovení obsahu kyselin potenciometrickou titrací.3.Technologie výroby lisovaných čiřených šťáv, technologie výroby kalných šťáv. (dotace 1/2) a.Mikrobiologická analýza suroviny a výrobků, stanovení počtu bakterií mléčného kvašení v mléčně kvašených zeleninových šťávách.4.Technologie výroby nealko nápojů, výroba šťavních koncentrátů a sirupů. (dotace 1/2) a.Aplikace enzymů, měření enzymatické aktivity ve výrobku.5.Technologie výroby macerovaného ovoce. Membránové procesy ve výrobě ovocných a zeleninových šťáv. Sušení šťáv. (dotace 2/2) a.Měření fyzikálních parametrů surovin a výrobků: pH, viskozita, hustota, barva, zákaly.6.Moderní způsoby konzervace jednotlivých výrobků (vysokotlaká konzervace, konzervace ultrazvukem, přímý ohmický ohřev, infračervený ohřev). Způsoby balení a obalové materiály v nápojovém průmyslu. (dotace 3/2) a.Příprava a hodnocení vlastních výrobků.
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-podnikatelský duch-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Být zodpovědný za dodržování hygienických požadavků na potraviny a suroviny dané legislativou-Znalost vyhodnocení kvality surovin, meziproduktů a hotových výrobků-Způsobilost posouzení kvality surovin zemědělské produkce
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZASHURST, P R.Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit JuicesOxfordBlackwell Publishing Ltd20051-4051-2286-2ZMARKVART, J. -- HRUDKOVÁ, A.Nealkoholické nápojePrahaSNTL1989ZZEUTHEN, P.Food preservation techniquesCambridgeWoodhead Publishing Limited20031-85573-530-XZKYZLINK, V.Teoretické základy konzervace potravinPrahaSNTL1988
Požadavky
Cvičení budou ukončena na základě zápočtového testu a odevzdaných protokolů z každého cvičení. Předmět pak bude zakončen písemnou a ústní zkouškou.
Garant
Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.
Vyučující
Ing. Radka DaňkováIng. Miroslav Jůzl, Ph.D.Ing. Doubravka Rožnovská, Ph.D.