Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie nápojového průmyslu (TENP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TENP - Technologie nápojového průmyslu, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Členění tekutých výrobků dle platné legislativy. Chemické složení suroviny. Význam enzymů při zpracování ovoce a zeleniny. Fyzikální vlastnosti suroviny ve vztahu ke zpracování. Mikrobiologie ovoce, zeleniny, nealkoholických nápojů. Význam mikroorganismů v potravinářství. (dotace 3/1) a.Výpočty základních surovin a pomocných látek, sestavení receptur.2.Jednotlivé technologické operace. Příprava suroviny - příjem, uskladnění a manipulace se surovinou. Praní, odstopkování, inspekce, drcení, pektolýza, lisování, deaerace šťávy, odstranění kalů, konzervace. (dotace 2/2) a.Stanovení refraktometrické sušiny, stanovení obsahu kyselin potenciometrickou titrací.3.Technologie výroby lisovaných čiřených šťáv, technologie výroby kalných šťáv. (dotace 1/2) a.Mikrobiologická analýza suroviny a výrobků, stanovení počtu bakterií mléčného kvašení v mléčně kvašených zeleninových šťávách.4.Technologie výroby nealko nápojů, výroba šťavních koncentrátů a sirupů. (dotace 1/2) a.Aplikace enzymů, měření enzymatické aktivity ve výrobku.5.Technologie výroby macerovaného ovoce. Membránové procesy ve výrobě ovocných a zeleninových šťáv. Sušení šťáv. (dotace 2/2) a.Měření fyzikálních parametrů surovin a výrobků: pH, viskozita, hustota, barva, zákaly.6.Moderní způsoby konzervace jednotlivých výrobků (vysokotlaká konzervace, konzervace ultrazvukem, přímý ohmický ohřev, infračervený ohřev). Způsoby balení a obalové materiály v nápojovém průmyslu. (dotace 3/2) a.Příprava a hodnocení vlastních výrobků.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-podnikatelský duch-schopnost organizace a plánování-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Být zodpovědný za dodržování hygienických požadavků na potraviny a suroviny dané legislativou-Znalost vyhodnocení kvality surovin, meziproduktů a hotových výrobků-Způsobilost posouzení kvality surovin zemědělské produkce

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZASHURST, P R.Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit JuicesOxfordBlackwell Publishing Ltd20051-4051-2286-2ZMARKVART, J. -- HRUDKOVÁ, A.Nealkoholické nápojePrahaSNTL1989ZZEUTHEN, P.Food preservation techniquesCambridgeWoodhead Publishing Limited20031-85573-530-XZKYZLINK, V.Teoretické základy konzervace potravinPrahaSNTL1988

Požadavky

Cvičení budou ukončena na základě zápočtového testu a odevzdaných protokolů z každého cvičení. Předmět pak bude zakončen písemnou a ústní zkouškou.

Garant

Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka DaňkováIng. Miroslav Jůzl, Ph.D.Ing. Doubravka Rožnovská, Ph.D.