Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie tuků (TETU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TETU - Technologie tuků, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod, význam tuků pro člověka, chemie tuků (dotace 2/2)2.Suroviny pro výrobu tuků (dotace 2/2)3.Technologie získávání tuků z rostlin (dotace 2/2)4.Technologie získávání tuků z živočichů. (dotace 2/2)5.Rafinace a čištění tuků. (dotace 2/2)6.Výrobky z tuků, ztužování tuků. (dotace 2/2)7.Upravené jedlé tuky a emulgátory. (dotace 2/2)8.Hodnocení tuků, štěpení tuků, glycerol. (dotace 2/2)9.Výroba mýdla, vosky. (dotace 2/2)10.Výroba detergentů a pracích prostředků. (dotace 2/2)11.Oleje a tuky pro průmyslové využití. (dotace 2/2)12.Vliv tukového průmyslu na životní prostředí, závěr. (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace znalostí při volbě vhodné sestavy olejnin pro výrobu jedlého oleje-Schopnost aplikace znalostí v problematice tuků-Schopnost navrhnou postup pro izolaci a rafinaci oleje z olejnin-Schopnost posoudit kvalitu olejů a tuků běžnými laboratorními postupy a metodami-Využití znalostí předmětu k návrhu technologického postupu získání oleje z olejnin

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace znalostí při volbě vhodné sestavy olejnin pro výrobu jedlého oleje-Schopnost aplikace znalostí v problematice tuků-Schopnost navrhnou postup pro izolaci a rafinaci oleje z olejnin-Schopnost posoudit kvalitu olejů a tuků běžnými laboratorními postupy a metodami-Využití znalostí předmětu k návrhu technologického postupu získání oleje z olejnin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZČEPIČKA, J.Obecná potravinářská technologiePrahaVŠCHT199580-7080-239-1ZKADLEC, P. a kol.Technologie potravin IIPrahaVysoká škola chemicko-technologická2002978-80-7080-510-7ZPÁNEK, J. a kol.Základy výživyPrahaSvoboda Servis200280-86320-23-5ZFREJ, D.Zdravé tuky omega : chrání před nemocemi srdce, rakovinou, cukrovkou a podporují hubnutíPrahaEB200480-903234-1-3ZKOTOVICOVÁ, J. -- BROTAN, J.Problematika odstraňování tuků z odpadních vodKonference o odpadech biodegradabilních1Brno112--115ZLOS, J.Technika pro výrobu potravinářských tuků a olejůPotravinářská technika2005DHOLEČEK, M.Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselinPrahaGrada200680-247-1562-7DDOSTÁLOVÁ, J.Význam tuků a vývoj jejich spotřeby u nás a ve světěPrahaÚVTIZ1991

Požadavky

Cvičení je ukončeno zápočtem, kde musí být alespoň 75% správných odpovědí. Pro udělení zápočtu je potřeba rovnoměrná účast na cvičeních, a odevzdání všech povinných seminárních prací a projektů. Předmět je ukončen písemnou zkouškou, která má maximum 50 bodů. Úspěšnost dle bodů je potom: 50-46 A, 45-41 B, 40-36 C, 35-31 D, 30-25 E, 24-0 F. V případě potřeby je student zkoušen ústně formou pohovoru v trvání 30 minut na vybrané téma ze sylabu.

Garant

Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.Ing. Barbora NěmcováIng. Veronika Rozíková, Ph.D.