Předmět Technika pro zpracování zeměděl. produktů (TZZEP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TZZEP - Technika pro zpracování zeměděl. produktů, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod, význam a místo předmětu v profilu studenta.Určení a výpočet doby uchovatelnosti potravin. (dotace 2/2)2.Potraviny, skladovatelnost, vlastnosti. (dotace 4/4) a.Uchovatelnost potravin, zákony skladovatelnosti.Statický výpočet teoretické sušárnyb.Vlhkost a agrofyzikální vlastnosti potravin.3.Procesy sušení potravin.Tvorba a úprava sušicího média, skutečná sušárna (dotace 6/6) a.Kinetika a dynamika procesu, statický výpočet sušárny.b.Sušárny pro sušení potravin.Měření kinetiky a dynamiky procesu sušení.c.Instantizace práškových potravin.Výpočet a určení způsobu dosoušení zrnin4.Chlazení a mražení potravin. (dotace 4/4) a.Termodynamický výpočet chladírny.Zjednodušený návrh chladírny a mrazírny potravinb.Chladicí a mrazicí zařízení potravin.Tepelný a termodynamický výpočet chladírny a mrazírny potravin5.Potravinářské stroje. (dotace 12/12) a.Stroje a zařízení pro finalizaci potravinářských zrnin.b.Stroje a zařízení pro potravinářské zpracování olejnin.c.Bezodpadové technologie a technika potravinářského využití brambor.Návrh a výpočet strojního zařízení škrobárnyd.Stroje a zařízení na výrobu škrobu a lihu.e.Stroje a zařízení pro výrobu a rafinaci cukru.Hodnocení difúzních zařízeníf.Stroje a zařízení pivovarů a sladoven.Tepelný a termodynamický výpočet odparky; zápočet
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost řešit základní problémy technologických linek v oblasti zpracování potravin-Schopnost vypočítat základní technické parametry strojů používaných v potravinářství.-Základní znalost principů techniky používané v potravinářství.-Znalost základních potravinářských technologií a příslušného technického vybavení.-Znalost způsobů konzervování a skladování potravin a surovin potravin.
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRUŽBARSKÝ, J. -- GRODA, B. a kol.Potravinárska technikaPrešovFakulta výrobných technológií so sídlom v Prešove200580-8073-410-0ZSTEINHAUSER, L. a kol.Produkce masaTišnovLast200080-900260-7-9ZRICHARDSON, P.Thermal Technologies in Food ProcessingCambridgeWoodhead Publishing20010-8493-1216-7ZGRODA, B. a kol.Potravinářská technika : cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199780-7157-271-3DCHANES, J W.Engineering and Food for the 21st CenturyLondon,New York,Washington,D.C1CRC Press LLC20021-56676-963-9DSTEINHAUSER, L. -- STEINHAUSER, J.Vaříme a udíme domaPrahaBrázda1991DHOFFMAN, P. -- FILKOVÁ, I.Výrobní linky potravinářskéPrahaČVUT199980-01-02003-7DMALEŘ, J. -- KROUPA, P.Potravinářské linky I a IIPrahaVŠZ199380-213-128-7DMAREČEK, J. -- GRODA, B. -- SYCHRA, L.Technika pro zpracování živočišných produktů IBrnoMZLU Brno199680-7157-183-0DMAREČEK, J. -- GRODA, B. -- SYCHRA, L.Technika pro zpracování živočišných produktů IIBrnoMZLU Brno199680-7157-205-5DSIMPSON, R.Engineering aspects of thermal food processingBoca Raton9781420058598, 978-1-4200-5858-1
Požadavky
hodnocení účasti na cvičeních (80 %); odevzdání seminární práce v průběhu semestru; odevzdání projektu a jeho obhajoba; závěrečná zkouška (90 min, písemná, min. 50 % ze 30 otázek);
Garant
Ing. Josef Los, Ph.D.
Vyučující
Ing. Josef Los, Ph.D.