Předmět Vinohradnictví (VINHR)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VINHR - Vinohradnictví, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Morfologie révy vinné, charakteristika větvení, monopodiálně sympodiální způsob růstu. Rozdělení orgánů révy vinné, zdřevnatěné nezdřevnatěné, podzemní orgány, nadzemní orgány, dorzoventrálnost, chemické složení bobulí. Zjišťování vyzrálosti dřeva, zjišťování plodnosti oček, koeficient plodnosti. (dotace 0/2)2.Řez révy vinné, odstranění přebytečného dřeva, udržení architektury keře, regulace plodnosti. Optimální zatížení keře. Rozdělení řezu podle období, podle způsobu. Zásady řezu, zvláštnosti charakteristiky růstu révového keře. Funkce dřevních partií. Řez ruční, řez mechanizovaný. Rýnsko hessenské vedení, závěsové tvary, systém Vertiko, velkovýrobní tvary jednoramenný kordon s regulačním čípkem, jednoramenný kordon se zlepšeným řezem Sylvoz, srdcový řez. (dotace 0/2)3.Praktické provedení řezu na ŠZP v Žabčicích. Rýnsko hessenské vedení, zásady Guyotova řezu. Vysoké vedení, zásady řezu jednoduché záclony. Bezpečnost práce. Zásady postupu při řezu, vlastní řez, kontrola správnosti provedení. (dotace 0/4)4.Množení révy vinné. Rozmnožování štěpováním, štěpování ruční, strojky, termín štěpování, parafinování, stimulace, stratifikace, révová školka, školkování, ošetřování během vegetace. (dotace 0/2)5.Odrůdy révy vinné, moštové pro bílá vína, charakteristika keře, požadavky na stanoviště, odolnost, období sklizně. Charakteristika vína, vhodnost ke skladování. (dotace 0/2)6.Odrůdy révy vinné, moštové pro červená vína, charakteristika keře, požadavky na stanoviště, odolnost, období sklizně. Charakteristika vína, vhodnost ke skladování. (dotace 0/2)7.Odrůdy interspecifické, jejich charakteristika, význam pro pěstování. Stolní odrůdy, požadavky na stanoviště, odolnost, období sklizně. (dotace 0/2)8.Choroby a škůdci révy vinné, fyziologické poruchy, virózní, baktewriální, houbové choroby, škůdci. ýživa révy vinné. Projevy nedostatku, nadbytku živin,největší potřeba, dávkování, N, P, K, Mg, Ca, Zn, Mo. (dotace 0/2)9.Zpracování hroznů, výrobní prostory, vinařská technologie, postup prací při výrobě bílých a červených vín (terenní cvičení). (dotace 0/2)10.Hodnocení a rozbor odrůdových vzorků (ŠZP Žabčice vzorky bílých a červených vín). Postup a zásady bodového hodnocení. (dotace 0/2)11.Zápočtové cvičení, konzultace. (dotace 0/2)12.Vinohradnictví - význam produkční, moštové, stolní odrůdy, produkce rozinek, révové víno, burčák. Význam mimoprodukční, - fenomen krajinného rázu. Původ vína, historie vinohradnictví. Registrace vinic ČR, odrůdová skladba. Zákon 621/2004 o vinohradnictví a vinařství, statistické údaje. Přírodní víno, jeho význam. Chemické složení bobulí. (dotace 2/0)13.Světové vinohradnictví, nejvýznamnější vinohradnické oblasti, státy Evropy. Blízký a dálný východ. Severní a jižní Afrika. Severní a jižní Amerika. Jižní a západní australie, Nový Zéland. (dotace 2/0)14.Naše vinařské oblasti, vinařské podoblasti, vinařské obce, viniční tratě.Vinařské oblasti - Čechy, Morava. Vinařské podoblasti ve vinařské oblasti Čechy - mělnická, litoměřická. Vinařské podoblasti ve vinařské oblasti Morava - mikulovská, slovácká, velkopavlovická, znojemská. (dotace 2/0)15.Biologie révy vinné. Réva vinná, její vlastnosti. Geograficko ekologické skupiny evropské révy. Réva vinná charakteristické vlastnosti. Životní děje, růst a vývoj. (dotace 2/0)16.Přehled ekologických činitelů, jejich rozdělení, klimatické, půdní, zeměpisné, antropogenní. Půdy kamenité, štěrkovité, písčité, hlinité a jílovité. Vyvřeliny, vyvřeliny kyselé, horniny usazené a přeměněné, expozice svahů jižní, západní, východní, severní. (dotace 2/0)17.Školkařská výroba. Způsoby množení révy vinné, generativní, vegetativní množení. Podnože révy vinné, původní americké druhy, kříženci mezi americkými druhy, kříženci z vícenásobného mezidruhového křížení. Volba podnoží, podnožová vinice, sazenice, uložení sazenic. (dotace 2/0)18.Zakládání vinohradu, přípravné práce před založením. Výběr vhodného pozemku, volba stanoviště, odrůdy, podnože, sponu a vedení. Vypracování projektové dokumentace, technického plánu výsadby, schvalovací povolení - legislativa. Úprava terénu, příprava a zlepšení půdy. Rozměření a vykolíkování, výsadba. (dotace 2/0)19.Agrotechnická opatření, ošetřování vinic během vegetace. Jarní a letní ošetřování, odstranění odřezaného réví, vyvazování tažňů, podlom, zaštipování plodných letorostů, zastrkávání letorostů do dvojdrátí, vylamování zálistků, osečkování letorostů. (dotace 2/0)20.Sklizňové práce, příprava na sklizeň, doba sklizně. Způsoby provádění sklizně, ruční, mechanizovaná sklizeň. Zpracování hroznů, odstopkování, drcení, síření, ochrana před oxidací pomocí CO2 , naležení rmutu, přídavek pektolytických enzymů, ohřev, chlazení, zcezování, kvašení. Technologie bílých, červených vín. (dotace 2/0)21.Zásady výroby speciálníchj vín, přírodní sladká, dezertní vína, šumivá, tokajská vína.Výroba klaretu, výroba barikových vín.Nemoci, vady, nedostatky vín. (dotace 2/0)22.Hodnocení révového vína, chemická analýza, senzorická analýza. Smyslové posouzení vína, posuzování zrakem, čichem, chutí.Autenticita vín. (dotace 2/0)23.Pěstování stolních odrůd, jejich vhodnost pro stanoviště, skleníky, jejich agrotechnika. Šlechtění révy vinné, hlavní zásady, šlechtitelsky významné znaky (bobule, tvar, barva, slupka, obsah cukru, dřívější dozrávání, muškátové aroma, kabernetová chuť). (dotace 2/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Je schopen pro pěstování navrhnout vhodnou odrůdovou skladbu moštových i stolních odrůd a současně i nejčastěji používané způsoby vedení.-Osvojení základních znalostí morfologických fyziologických i pěstitelských charakterizujících révový keř a jeho pěstování.-Získání znalostí z technologie pěstování révy vinné včetně odrůd a ampelografie.-Zvládne praktické činnosti vyměření pozemku, sponu, vykolíkování a výsadbu sazenic-Zvládnutí postupu zakládání vinohradu, přípravných prácí před založením, agrotechnických opatření jarní i letní ošetřování, včetně řezu
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Je schopen pro pěstování navrhnout vhodnou odrůdovou skladbu moštových i stolních odrůd a současně i nejčastěji používané způsoby vedení.-Osvojení základních znalostí morfologických fyziologických i pěstitelských charakterizujících révový keř a jeho pěstování.-Získání znalostí z technologie pěstování révy vinné včetně odrůd a ampelografie.-Zvládne praktické činnosti vyměření pozemku, sponu, vykolíkování a výsadbu sazenic-Zvládnutí postupu zakládání vinohradu, přípravných prácí před založením, agrotechnických opatření jarní i letní ošetřování, včetně řezu
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPAVLOUŠEK, P.Pěstujeme stolní odrůdy révy vinnéPrahaGrada Publishing2009978-80-247-2787-5ZPAVLOUŠEK, P.Encyklopedie révy vinnéBrnoComputer Press2008978-80-251-2263-1ZKRAUS, V. -- FOFFOVÁ, Z. -- VURM, B.Nová encyklopedie českého a moravského vína. : 2. dílPrahaPraga Mystica2008978-80-86767-09-32ZZÁRUBA, F. a kol.VinohradníctvoBratislavaPríroda199080-07-00216-2DKraus, V. a kol., Réva a víno v Čechách a na Moravě, Tradice a současnost, Radex, Praha 1999, ISBN 80-86031-23-3, 280 s.DKraus, V., Hubáček, V. Ackermann, P., Rukověť vinaře, ČZS Květ, Praha 2000, ISBN 80-85-362-34-1, 262 s.DPavloušek, P., Vinohradnictví - odrůdy révy vinné, ES MZLU Brno 1999, ISBN 80-7157-415-5, 122 s.
Požadavky
Účast na cvičeních 80 %, terénním cvičení řezu révy vinné, vypracování seminární práce, zápočtový test na 75 %, ústní zkouška.
Garant
prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.
Vyučující
Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.