Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba a jakost rostlinných produktů (VJRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VJRP - Výroba a jakost rostlinných produktů, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Rostlinné produkty - suroviny a potraviny. (dotace 2/2) a.Jakost rostlinných produktů.b.Faktory a vlivy působící na jejich kvalitu. Změny.c.Ochrana biologické hodnoty potravin při jejich výrobě, skladování a prodeji.2.Produkce a jakost mlýnských výrobků. (dotace 4/4) a.Kvalita suroviny, její zpracování.b.Charakteristika mlýnských obilných výrobků. Film.c.Jednotlivé tržní druhy.3.Produkce a jakost pekařských výrobků. (dotace 4/4) a.Charakteristika surovin.b.Možnosti zpracování.c.Specifikace jednotlivých výrobků. Film.4.Produkce a jakost olejů a tuků. (dotace 2/2) a.Charakteristika hlavních surovin.b.Možnosti jejich zpracování.c.Specifikace jednotlivých výrobků.5.Produkce alkoholických a nealkoholických nápojů. (dotace 4/4) a.Charakteristika hlavních surovin.b.Možnosti jejich zpracování. Aktuální problematika.c.Specifikace jednotlivých výrobků.6.Produkce a jakost révového vína. (dotace 2/2) a.Charakteristika suroviny.b.Možnosti zpracování.7.Produkce řepného a třtinového cukru, škrobu a výroba cukrovinek. (dotace 6/6) a.Charakteristika hlavních surovin.b.Specifikace jednotlivých výrobních postupů.c.Rozdělení a sortiment výrobků. Film.8.Produkce a jakost ovoce a zeleniny. (dotace 4/4) a.Chemické složení, tržní druhy. Skladování.b.Možnosti zpracování.c.Specifikace jednotlivých druhů.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-podnikatelský duch-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-schopnost vedení-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za výrobu a jakost rostlinných produktů -Schopnost detekce vad potravin rostlinného původu-Schopnost orientace v technologiích zpracování rostlinných produktů, kontrola jakosti surovin a pochopení návaznosti na další oblasti-Schopnost vedení školení pro pracovníky na úsecích výroby potravin-Schopnost vyhledávat, porozumět a aplikovat příslušnou legislativu z oblasti zpracování rostlinných produktů

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUČEROVÁ, J. -- PELIKÁN, M. -- HŘIVNA, L.Zpracování a zbožíznalství rostlinných produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-088-6ZKUČEROVÁ, J.Technologie cereáliíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-811-8ZPELIKÁN, M. -- SÁKOVÁ, L.Jakost a zpracování rostlinných produktůČeské BudějoviceJihočeská univerzita v Českých Budějovicích200180-7040-502-3ZKADLEC, P. -- MELZOCH, K. -- VOLDŘICH, M. a kol.Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravinOstravaKey Publishing2012978-80-7418-145-0ZHŘIVNA, L.Technologie sacharidůBrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7509-022-5DPRUGAR, J. a kol.Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletíPrahaVýzkumný ústav pivovarský a sladařský ve spolupráci s Komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV2008978-80-86576-28-2DDOSTÁLOVÁ, J. -- KADLEC, P. a kol.Potravinářské zbožíznalství : technologie potravinOstravaKey Publishing2014978-80-7418-208-2DPELIKÁN, M. -- DUDÁŠ, F. -- MÍŠA, D.Technologie kvasného průmysluBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-578-XDKol.Handbook of food and beverage fermentation technologyNew YorkMarcel Dekker20040-8247-4780-1DHandbook of food products manufacturing : principles, bakery, beverages, cereals, cheese, confectionary, fats, fruits, and functional foodsHoboken, NJWiley-Interscience2007978-0-470-12524-31DLAVILLA, J. -- WYNN, D.The wine, beer, & spirits handbook : a guide to styles and serviceHoboken, N.J.Wiley2010978-0-470-13884-7

Požadavky

Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, vypracování seminární práce, napsání zápočtového testu na 70 %, účast na exkurzi.Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 40 min, se skládá z 6 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení zápočtového testu, seminární práce, účast na exkurzi a úspěšné absolvování písemné i ústní části zkoušky.

Garant

doc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Gregor, Ph.D.prof. Dr. Ing. Luděk Hřivnadoc. Ing. Jindřiška Kučerová, Ph.D.