Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a krmení hospodářských zvířat 2 (VKHZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VKHZ2 - Výživa a krmení hospodářských zvířat 2, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Funkce živin v živočišném organismu, jejich potřeba a zdroje. Příjem krmiv a jejich stravitelnost. Faktory ovlivňující stravitelnost živin krmiva. Hodnocení krmiv. Výživářské požadavky na množství a kvalitu objemných statkových krmiv produkovaných rostlinnou výrobou. Zásady pro efektivní hospodaření objemnými statkovými krmivy, oceňování krmiv. Konzervace krmiv. Princip konzervace silážováním. Silážovatelnost pícnin. Vliv agrotechnických a technologických faktorů při silážování na fermentační proces a kvalitu siláží. Konzervační přípravky a jejich použití. Fáze kvašení. Ztráty při silážování a odběru siláží. Aerobní stabilita siláží. Hodnocení kvality siláží. Silážování hlavních druhů pícnin a zbytků potravinářského průmyslu. Skladování a úpravy objemných statkových krmiv. Základy výživy a techniky krmení skotu, ovcí, koní, prasat a drůbeže. Bilance krmiv. (dotace 36/36)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace teoretických a praktických znalostí techniky krmení hospodářských zvířat v praxi-Schopnost kvalifikovaně posoudit požadavky živočišné výroby na rostlinnou výrobu-Schopnost realizace efektivní úpravy krmiv-Získání znalostí o racionální výživě a technice krmení-Zvládnutí technologických procesů konzervace a skladování krmiv

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikace teoretických a praktických znalostí techniky krmení hospodářských zvířat v praxi-Schopnost kvalifikovaně posoudit požadavky živočišné výroby na rostlinnou výrobu-Schopnost realizace efektivní úpravy krmiv-Získání znalostí o racionální výživě a technice krmení-Zvládnutí technologických procesů konzervace a skladování krmiv

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZEMAN, L. a kol.Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro koněBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200580-7157-855-XZZEMAN, L. a kol.Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro králíkyBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200580-7157-836-3ZŠIMEČEK, K. -- ZEMAN, L. -- HEGER, J.Potřeba živin a tabulky výživné hodnoty krmiv pro prasataBrnoMZLU200080-7157-124ZZEMAN, L.VýživaPrahaProfi Press200680-86726-17-7ZZEMAN, L. -- DOLEŽAL, P. -- VESELÝ, P. -- HORÁK, F.Výživa a krmeníOvce a jejich chov12004DKOVÁČ, M. a kol.: Výživa a krmenie hospodárskych zvierat, 1. vydání, Príroda, Bratislava 1989. ZEMAN, L.: Výživa a krmení prasat. 1. vyd. Brno, MZLU 2001, 98 s. ZELENKA, J.: Výživa a krmení drůbeže. 1. vyd. Brno, MZLU v Brně, 1998, 60 s. ZELENKA, J. a kol.: Výživa a krmení hospodářských zvířat - I. část (návody do cvičení z výživy). 1. vyd. Brno, VŠZ, 1990, 184 s. KOPŘIVA, A. a kol.: Technika krmení hospodářských zvířat (cvičení). 1. vyd. Brno, MZLU v Brně, 2001, 210 s. ZELENKA, J. - KOPŘIVA, A. - ZEMAN, L.: Výživa a krmení hospodářských zvířat - III. 1. vyd. Brno, MZLU v Brně, 1996, 54 s.

Požadavky

Zkouška, skládá se z písemné a ústní části. Písemnou část představuje test ve formě otázek a krátkých odpovědí. Minimální úspěšnost 60%.

Garant

prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.

Vyučující

Ing. Pavel Horký, Ph.D.Mgr. Ing. Eva Mrkvicová, Ph.D.prof. Ing. Jiří Zelenka, CSc.prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.