Předmět Výživa člověka (VYCL)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VYCL - Výživa člověka, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Anatomie a fyziologie trávicího traktu (dotace 4/0) a.Základy anatomie a histologie gastrointestinálního traktub.Fyziologie trávení a vstřebáváníc.Řízení příjmu potravy2.Doporučení příjmu nutrientů (dotace 2/0)3.Přeměna látek a energie (dotace 2/2) a.Energetický metabolizmusb.Energetická bilance lidského organizmu4.Základní živiny (dotace 6/4) a.Bílkovinyb.Lipidyc.Sacharidy5.Vitaminy (dotace 6/4) a.Vitaminy skupiny Bb.Kyselina askorbovác.Vitaminy rozpustné v tucích6.Minerální látky (dotace 6/4) a.Voda a monovalentní elektrolytyb.Anorganické složky kostní tkáněc.Železo, zinekd.Stopové prvky7.Vztah výživy a zdraví (dotace 2/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost posoudit a pozitivně ovlivnit výživový stav-student dovede vypočítat energetickou bilanci člověka a sestavit jídelníček-znalost fyziologie trávení a vstřebávání živin, včetně řízení příjmu potravy-znalosti o základních živinách, vitaminech a minerálních látkách
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost posoudit a pozitivně ovlivnit výživový stav-student dovede vypočítat energetickou bilanci člověka a sestavit jídelníček-znalost fyziologie trávení a vstřebávání živin, včetně řízení příjmu potravy-znalosti o základních živinách, vitaminech a minerálních látkách
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOMPRDA, T.Základy výživy člověkaBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-655-7ZPRENTICE, A. -- CABALLERO, B. -- ALLEN, L.Encyclopedia of Human NutritionOxfordElsevier20050-12-150110-8DKOMPRDA, T.Výživou ke zdravíVelké BíloviceTeMi CZ2009978-80-87156-41-4DKUNOVÁ, V.Zdravá výživaPrahaGrada200480-247-0736-5
Požadavky
Pro účast na zkoušce je nezbytný zápočet. Požadavky pro získání zápočtu: 1) prezentace a obhájení seminární práce; 2) správné zodpovězení čtyř otázek ze šesti na základě znalostí získaných ve cvičeních (získání 8 bodů z možných 12) při zápočtovém testu (délka 30 minut). Předmět je ukončen zkouškou složenou ze dvou částí, písemné a ústní. K ústní zkoušce je připuštěn student, který správně zodpověděl čtyři ze šesti otázek z látky probírané na přednáškách (získání 8 bodů z možných 12). Podmínkou složení ústní zkoušky je úspěšné zodpovězení 3 otázek.
Garant
prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Vyučující
prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.Ing. Veronika Rozíková, Ph.D.Ing. Markéta Valová