Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa člověka a dietetika (VYCLDIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VYCLDIE - Výživa člověka a dietetika, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vztah výživy ke zdraví a nemoci (dotace 3/2)2.Historie stravování (dotace 2/0)3.Základy výživy populace (dotace 2/0) a.Výživová politika státu4.Rozhodující výživové návyky (dotace 4/0) a.Definice, charakteristikab.Výživová doporučeníc.Současné trendy5.Přehled příčin metabolických poruch (dotace 2/2) a.Současný stav v evropské a světové populacib.Nové pohledy na jejich hodnocení a možné ovlivňování6.Vedlejší reakce související s potravinami (dotace 3/8) a.Potravinové alergieb.Intoxikacec.Enzymatické poruchy7.Diety ve vztahu k výživovým návykům a výživovým doporučením (dotace 5/0) a.Charakteristikab.Požadavky na dietyc.Efektivnost při jejich využitíd.Chyby při jejich využití8.Potravinové doplňky (dotace 3/0) a.Charakteristika skupinb.Mechanismus účinku9.Dietologické poradenství (dotace 0/12)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat znalosti a metody genetiky a genomiky ve výživě člověka-Schopnost posoudit a pozitivně ovlivnit výživový stav-Schopnost výživového doporučení různým populačním skupinám

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat znalosti a metody genetiky a genomiky ve výživě člověka-Schopnost posoudit a pozitivně ovlivnit výživový stav-Schopnost výživového doporučení různým populačním skupinám

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHEJDA, S. -- ŠMRHA, O.Kalorie se počítajíPrahaAvicenum1985ZVOZÁR, L.Nauka o poživatinách : Učebnice pro stř. zdravot. školy, obor dietních sesterPrahaAvicenum1971ZSTRATIL, P.A B C zdravé výživy - Díl 1.BrnoStratil199380-900029-8-6ZSTRATIL, P.A B C zdravé výživy - Díl 2.BrnoStratil199380-900029-8-6ZTROJAN, S. -- LANGMEIER, M.Lékařská fyziologiePrahaGrada Avicenum199480-7169-036-8ZFOŘT, P.Výživa v otázkách a odpovědíchPardubiceSvět kulturistiky200380-86462-12-9ZJANÍČEK, G. -- HALAČKA, K.Základy výživyPrahaSNTL1985ZKOPEC, K.Zelenina ve výživě člověkaPrahaGrada2010978-80-247-2845-2ZNOLFI, K.Léčení syrovou stravouBratislavaEkokonzult200380-88809-89-4ZCARPER, J. -- TRUŠNÍK, R.Potraviny - zázračné léky : jak pomocí potravin a správných stravovacích návyků zajistit prevenci a vyléčení více než 100 nemocíOlomoucVotobia199780-7198-222-9ZURSELLOVÁ, A.Vitaminy a minerályBratislavaNOXI200480-89179-00-2ZFOŘT, P.Výživa pro dokonalou kondici a zdravíPrahaGrada Publishing200580-247-1057-9ZKUNOVÁ, V.Zdravá výživaPrahaGrada200480-247-0736-5ZKUNOVÁ, V.Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědíchPrahaGrada200580-247-1050-1ZFOŘT, P.Zdraví a potravní doplňky : encyklopedie potravních doplňků pro racionální výživu a péči o zdravíPrahaIkar200580-249-0612-0

Požadavky

ZkouškaZkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemnou část představuje test ve formě otázek a krátkých odpovědí. Minimální úspěšnost 60%.

Garant

prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.

Vyučující

Ing. Šárka Hošková, Ph.D.doc. Ing. Pavel Veselý, CSc.prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.