Předmět Výroba krmiv K (VYKRK)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VYKRK - Výroba krmiv K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Výroba sena (dotace 4/2) a.Technologicko technické požadavky na výrobní procesb.způsoby sklizně pícnin na senoc.Technologie dosoušení a skladování sena, hodnocení kvality sena2.Výroba a využití hospodářsky významných jednoletých krmiv produkovaných na orné půdě -Obilniny jako objemná krmiva. (dotace 4/2) a.Hospodářsky výzanmné druhy krmných obilovin pěstovaných jako objemná krmiva (silážní kukuřice, oves setý, tritikale ozimé, vícesečný čirok, obiloviny využívané technologií GPS);b.Charakteristiky nutriční hodnoty a faktor odrůd na změny výsledné kvality;c.Stanovení vhodného termínu sklizně; technologie sklizně a způsoby skladování.3.Krmné luskoviny (dotace 3/1) a.Hospodářsky výzanmné druhy kmných luskovin (bob, hrách krmný ve směsi obilninami nebo s podsevem jetelovin, lupiny);b.Biologické a ekologické požadavky na výrobu; přednosti a rizika výroby těchto krmivc.Technologické požadavky na sklizeň a skladování; stanovení optimálního termínu sklizně4.Krmné okopaniny jako krmivo. (dotace 2/2) a.Hospodářsky výzanmní zástupci kmných okopanin (krmná řepa, krmná cukrovka, krmná mrkev, topinamburb.Základní ekologické požadavky okopanin na pěstování; charakteristika krmných opkopanin a jejich využití ve výživě zvířatc.Technologické požadavky na ošetřování krmných okopanin;d.Způsob skladování a požadavky na nutriční hodnotu.5.Brukvovité rostliny jako objemná krmiva (dotace 2/0) a.Hospodářsky výzanmné brukovité rostliny (kapusta krmná, ředkev setá, hořčice bílá)b.výživná hodnota, ekologické a biologické požadavkyc.Požadavky na technologii sklizně a využití v systému výživy zvířat.6.Jednoleté jeteloviny (jetel červený, jetel egyptský, komonice bílá) (dotace 2/2) a.Nutriční charakteristiky zástupců 1 letých jetelovin; výhody a nevýhody produkce jednoletých pícninb.Problematika antinutričních látekc.Určení správného termínu sklizně a možnosti využití těchto produktů ve výživě zvířa7.Jednoleté krmné směsky a meziplodiny (dotace 1/0) a.Hospodářsky výzanmné druhy krmných směsek a meziplodinb.Základní charakteristiky výživné hodnoty a rizika spojená s jejich výrobouc.Faktory a podmínky určující jejich využívání v praxi.8.Technologie výroby krmných směsí (dotace 3/3) a.Charaktersitika používaných krmných surovin, význam, způsoby a metody úprav krmných surovinb.Základní technologické postupy při výrobě krmných směsíc.Kontroly jakosti krmných směsíd.Aspirace provozních prostor, balení, značení a doprava krmných směsíe.HACCP při výrobě krmných směsí9.Výroba extrudovaných krmiv (dotace 2/0) a.Vliv extruze na kvalitu a jakost surovin a krmných směsíb.Druhy extruderů a jejich vliv na vlastní proces extruzec.Technologický postup při výrobě extrudovaných krmivd.Uplatnění extrudovaných krmiv ve výživě zvířat10.Technologie výroby sušeného mléka, syrovátky a mléčných krmných směsí (dotace 1/0) a.Hlavní úprava suroviny před vlastním sušenímb.Druhy sušáren a jejich vliv na kvalitu finálního výrobkuc.Vlastní technologický postup při sušení upravené surovinyd.Požadavky na balení a skladování sušených mléčných výrobků.11.Výroba horkovzdušných úsušků (dotace 4/2) a.Klady a zápory sušárenství, charakteristika horkovzdušných úsuškůb.Typy sušáren, princip a charakteristika sušeníc.Technologický postup při výrobě úsušků, fáze sušeníd.Hodnocení jakosti horkovzdušných úsuškůe.Charakteristika horkovzdušných úsušků, uplatnění horkovzdušných úsušků ve výrobě krmných směsí
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Aplikovat znalostí zásady pro uskladnění a dosoušení sena v praxi-Schopnost analyzovat a řešit problémy při výrobě krmiv-Schopnost navrhnout postup pro řešení problematiky výroby objemných krmiv -Znalosti zásad managementu pro uskladnění a ošetřování okopanin, sadby a vlhkých zrnin -Znalosti zásad úprav krmných surovin a výroby krmných směsí-Znalosti zásad výroby horkovzdušných úsušků a sušených výrobků z mlékárenského a cukrovarského průmyslu
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZEMAN, L. a kol.Výživa a krmení hospodářských zvířatPrahaProfi Press200680-86726-17-7ZHOLÚBEK, R. -- JANČOVIČ, J.Lúkarstvo a pasienkárstvoNitraSPÚ v Nitre200180-7137-827-5ZMÍKA, V. -- KUBÁŇ, V. -- KLEJDUS, B. -- ODSTRČILOVÁ, V. -- NERUŠIL, P.Phenolic compounds as chemical markers of low taxonomic levels in the family Poaceae20055111ZKALAČ, P. -- MÍKA, V.Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivechPrahaÚstav zemědělských a potravinářských informací199780-85120-96-8
Požadavky
Prezentace zadaných seminárních prací; účast na 2 tematicky exkurzích zaměřených na výrobu krmiv a krmných směsí; napsání zápočtového testu; splnění kritérií zkušebního testu.
Garant
prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.
Vyučující
prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.Ing. Pavel Knot, Ph.D.