Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa zvířat a nauka o krmivech (VZNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VZNK - Výživa zvířat a nauka o krmivech, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Funkce živin v živočišném organismu, jejich potřeba a zdroje. Metody chemických rozborů krmiv. (dotace 4/4)2.Faktory ovlivňující stravitelnost živin. Bilance dusíku, uhlíku a energie. Hodnocení kvality dusíkatých látek. Metody stanovení brutto, stravitelné, metabolizovatelné a netto energie. (dotace 6/6)3.Charakteristika jadrných krmiv. (dotace 2/2)4.Odběr vzorků krmiv a krmných směsí, značení krmiv, úřední dohled nad výrobnami krmných směsí, kontrola ÚKZÚZ, Přednáška zaměstnance Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského -- odborník z praxe do výuky. (2 hod) (dotace 2/6) a.Cvičení probíhá blokově v rámci výjezdu na Školní zemědělský podnik v Žabčicích, kde studenti prakticky provádějí odběr vzorků krmiv -- komponent i krmných směsí, použití různých pomůcek pro odběr vzorků podle legislativy -- zákona č. 91/1996 Sb. o krmivech, ve znění pozdějších změn a doplňků, platných vyhlášek (415/2009 Sb.) a Nařízení Komise (ES) č. 152/2009, kterým se stanoví metody odběru vzorků a laboratorních zkoušení pro úřední kontrolu krmiv. Bude se provádět odběr, označování a převoz vzorků do školní laboratoře krmiv. Provádí se odběr vzorků a hodnocení kvality siláží, hodnocení uložení a odběru siláží. Provádí se také posouzení krmné dávky dojnic a její využití na základě posouzení exkrementů. (4 hod.)b.Posouzení odebraných vzorků krmiv se provádí následně v laboratoři krmiv (nová laboratoř krmiv v budově M), Dělení vzorků odebraných krmiv, makroskopické posouzení vzorků z hlediska čistoty, napadení škůdci a příprava vzorků pro laboratorní rozbory (dělení vzorků pomocí příhradového děliče, prosévání přes síto a následné zkoumání pod lupou s podložkou). (2 hod.)5.Výroba krmných směsí; sestavování receptur, skladování, ošetření a úprava jadrných krmiv, laboratorní kontrola. (dotace 2/2)6.Zdůvodnění výživářských požadavků na množství a kvalitu krmiv produkovaných rostlinnou výrobou, zásady pro efektivní hospodaření objemnými statkovými krmivy, oceňování statkové píce. (dotace 2/2)7.Konzervace krmiv; principy silážování, konzervační přípravky, sekundární fermentace, ztráty živin. Úpravy objemných krmiv. (dotace 2/2)8.Zákon o krmivech, krmivářská legislativa v EU. Důraz je kladen na ekonomické aspekty hospodaření při respektování zásad ochrany životního prostředí, na prevenci vstupu polutantů do potravního řetězce a vliv krmiv na jakost živočišných produktů. (dotace 2/2)9.Krmná aditiva; doplňky biofaktorů, medikované krmné přípravky, látky protektivní a růstově stimulační, nutriční a doplňkové. (dotace 4/4)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat znalosti o krmivech a dovednosti v sestavování krmných dávek v praxi.-Schopnost definovat základní živiny v živočišném organismu a znát jejich funkce, potřeby a zdroje. -Schopnost charakterizovat jednotlivá krmiva a posoudit jejich vhodnost a zdravotní nezávadnost pro různé druhy a kategorie hospodářských zvířat -Schopnost orientace v evropské krmivářské legislativě a aplikaci zákona o krmivech do zemědělské praxe. -Schopnost posoudit vhodnost úpravy a konzervace krmiv pro určité druhy a kategorie hospodářských zvířat -Schopnost využití znalostí o krmivech pro vytváření receptur a krmných dávek pro jednotlivá hospodářská zvířata

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat znalosti o krmivech a dovednosti v sestavování krmných dávek v praxi.-Schopnost definovat základní živiny v živočišném organismu a znát jejich funkce, potřeby a zdroje. -Schopnost charakterizovat jednotlivá krmiva a posoudit jejich vhodnost a zdravotní nezávadnost pro různé druhy a kategorie hospodářských zvířat -Schopnost orientace v evropské krmivářské legislativě a aplikaci zákona o krmivech do zemědělské praxe. -Schopnost posoudit vhodnost úpravy a konzervace krmiv pro určité druhy a kategorie hospodářských zvířat -Schopnost využití znalostí o krmivech pro vytváření receptur a krmných dávek pro jednotlivá hospodářská zvířata

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠŤASTNÍK, O. -- MRKVICOVÁ, E.Analýza a hodnocení kvality krmiv - návody do cvičeníonlineZZEMAN, L. -- DOLEŽAL, P. -- KOPŘIVA, A. -- MRKVICOVÁ, E. -- PROCHÁZKOVÁ, J. -- RYANT, P. -- SKLÁDANKA, J. -- STRAKOVÁ, E. -- SUCHÝ, P. -- VESELÝ, P. -- ZELENKA, J.Výživa a krmení hospodářských zvířatPrahaProfi Press, s.r.o.200680-86726-17-7DKACEROVSKÝ, O. a kol.Zkoušení a posuzování krmivPrahaStátní zemědělské nakladatelství199080-209-0098-5DKOVÁČ, M. a kol.Výživa a kŕmenie hospodárskych zvieratBratislavaPríroda198980-07-00030-5DKUDRNA, V.Produkce krmiv a výživa skotuPrahaAgrospoj1998DZELENKA, J.Výživa a krmení hospodářských zvířat - I : (návody do cvičení z výživy)BrnoVysoká škola zemědělská1987DZELENKA, J. -- KOPŘIVA, A. -- ZEMAN, L.Výživa a krmení hospodářských zvířat. : III.BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199680-7157-209-8DKOLEKTIV, A.Zákon o krmivech : (konsolidované znění vyhlášky č. 451/2000 Sb., kterou se provádí zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů)PrahaAgrospoj 200480-239-4283-2

Požadavky

ZkouškaZkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemnou část představuje test ve formě otázek a krátkých odpovědí. Min. úspěšnost 60%.

Garant

prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.Ing. Pavel Horký, Ph.D.Ing. Filip KarásekMgr. Ing. Eva Mrkvicová, Ph.D.Ing. Hana Štenclová