Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahradnictví (ZAHRD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZAHRD - Zahradnictví, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Současný stav a perspektivy výroby zeleniny v ČR. Podíl zeleniny na celkové spotřebě potravin, dietetická hodnota, integrovaná výroba, alternativní způsoby pěstování, trendy rozšíření druhové a odrůdové skladby. (dotace 2/0)2.Agroekologické nároky a hlavní požadavky intenzivní polní výroby zeleniny. Ekologické faktory, specifické požadavky, faktory ovlivňující výživu polní zeleniny, zařazení v osevních postupech, vliv závlahy na jakost a skladovatelnost zeleniny. (dotace 2/0)3.Technologie výroby košťálové zeleniny, hlávkové zelí k průmyslovému zpracování, skladování, výroba hlávkové a růžičkové kapousty, květáku, brokolice a kedluben. Mechanizace sklizně, linky posklizňové úpravy, tržní úprava, balení a obalová technika, skladování. (dotace 2/0)4.Technologie výroby kořenové a cibulové zeleniny. Hlavní specifika výroby kořenové zeleniny pro průmyslové zpracování, přímý konzum a skladování. Rozdílné požadavky celeru a ostatních kořenových zelenin na skladovací podmínky. Způsoby a udržování skladovacích podmínek. Výrobní technologie cibule, česneku, póru, mechanizace prací. (dotace 2/0)5.Výroba průmyslových rajčat a plodové zeleniny, linka pro sklizeň průmyslových rajčat. Technologie výroby okurek, papriky, tykví včetně patisonů a cuket. (dotace 2/0)6.Technologie výroby listové zeleniny, polní pěstování salátu hlávkového, ledového, štěrbáku, čekanky a naťových zelenin. Pěstitelská technologie výroby konzervárenského hrachu a fazolí na lusky, sklizeň, požadavky na jakost. Průmyslová výroba jedlých hub, žampionů a hlívy ústřičné. (dotace 2/0)7.Charakteristika ovocnářství, význam pěstování ovoce, zdravotní význam, chemické složení, ovoce pro přímý konzum a zpracování, výroba a spotřeba ovoce. (dotace 2/0)8.Ovocné dřeviny a prostředí, stanoviště ovocných rostlin, nároky na podmínky prostředí. (dotace 2/0)9.Biologická charakteristika, regulace násady a opadu plodů, procesy růstu a vývoje ovocných dřevin. (dotace 2/0)10.Pěstitelské způsoby, všeobecné zásady tvarování a řezu, pásové a stěnové výsadby, postup při založení ovocné výsadby, požadavky na výsadbový materiál. (dotace 2/0)11.Specifické faktory pěstování jádrovin a peckovin, sklizeň ovoce, odhady výnosů, třídění a tržní úprava ovoce. (dotace 2/0)12.Specifické faktory pěstování drobného a skořápkatého ovoce, stanovení doby sklizně, technika organizace sklizně, třídění a úprava ovoce. Mechanizační prostředky pro sklizeň. (dotace 2/0)13.Fóliové kryty, způsoby jejich využití, netkané textilie a možnosti uplatnění u jednotlivých druhů zelenin. (dotace 0/2)14.Osivo a sadba zelenin, předpěstování zeleninové sadby, způsoby výroby, požadavky na kvalitu vysazované sadby. (dotace 0/2)15.Sortiment košťálové zeleniny, charakteristické znaky jednotlivých druhů a odrůd. (dotace 0/2)16.Sortiment kořenové a cibulové zeleniny, charakteristické znaky jednotlivých druhů a odrůd. (dotace 0/2)17.Sortiment plodové zeleniny, charakteristické znaky jednotlivých druhů a odrůd. Vhodnost jejich pěstování. (dotace 0/2)18.Výroba substrátu, pasterizace, kondicionalizace, očkování substrátu, sadba, výroba hub. Jakost zeleniny, požadavky na kvalitu jednotlivých druhů zelenin. (dotace 0/2)19.Hospodářské rozdělení ovocných druhů, morfologické znaky, podzemní a nadzemní orgány. (dotace 0/2)20.Dřevní a plodné výhony jádrovin, peckovin, skořápkatého a drobného ovoce. Rozmístění a zvláštnosti plodných útvarů ovocných dřevin. (dotace 0/2)21.Množení ovocných dřevin, přímé a nepřímé způsoby, získávání osiva, výsev semen, vegetativní způsoby množení, postup u jednotlivých druhů. Štěpování, očkování, roubování, přeroubování starých stromů. (dotace 0/2)22.Charakteristika podnoží hlavních ovocných druhů - jabloní, hrušní, slivoní, třešní, višní, meruněk, broskvoní, školkařská výroba, požadavky na kvalitu školkařského materiálu. (dotace 0/2)23.Řez ovocných dřevin, řez dle vývojových období, řez výchovný, udržovací, zmlazovací, zvláštnosti řezu jednotlivých dřevin, doba a technika řezu. (dotace 0/2)24.Pěstitelsko-pomologická charakteristika jádrového, peckového a drobného ovoce, hodnocení vzorků odrůd. (dotace 0/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-schopnost vedeníOborově specifické kompetence: -Znalost množení ovocných dřevin-Znalost předpěstování sadby zeleniny-Znalost štěpování ovocných rostlin-Znalost technologie pěstování ovoce-Znalost technologie výroby zeleniny

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-schopnost vedeníOborově specifické kompetence: -Znalost množení ovocných dřevin-Znalost předpěstování sadby zeleniny-Znalost štěpování ovocných rostlin-Znalost technologie pěstování ovoce-Znalost technologie výroby zeleniny

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPETŘÍKOVÁ, K. a kol.Zelenina : pěstování, ekonomika, prodejPrahaProfi Press200680-86726-20-7ZPOKLUDA, R.Pěstujeme zeleninuPrahaTemi CZ sro.2009978-80-87156-36-0ZBLAŽEK, J. -- KNEIFL, V.Pěstujeme slivoněPrahaBrázda200580-209-0336-4ZDOKOUPIL, L. -- JAN, T. -- NESRSTA, D.Přehledy odrůd 2007 OvoceBrnoUKZUZ2007978-80-7401-001-9ZNEČAS, T.Pěstujeme hrušně a kdouloněPrahaGrada Publishing2010978-80-247-2500-0ZJACKSON, J E.Biology of apples and pearsCambridge, UKCambridge University Press20030-521-38018-9DBLAŽEK, J.Ovocnictví PrahaKvět1998DMALÝ, I. a kol.Polní zelinářstvíPrahaAgrospoj1998DZIMOLKA, J. a kol.Speciální produkce rostlinná - rostlinná výroba : polní a zahradní plodiny, základy pícninářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200080-7157-451-1

Požadavky

Splnění požadavků na udělejí zápočtu: účast na cvičení min. 80 %, test - rozpoznání semen 10 druhů zelenin (min. 80 %), determinace předložených vzorků dormantních větví ovocných druhů, zápočtový test (min. 80 %). Zkouška ústní - 4 otázky: všeobecné znalosti o pěstování zeleniny v ČR a ve světě, osevní postupy, hnojení, závlaha, předpěstování sadby, atd., zvládnutí pěstitelské technologie vybraného druhu, všeobecné znalosti o pěstování ovoce v ČR a ve světě, praktické pěstitelské postupy, odrůdová skladba ovocných druhů. (min 70 %, cca 30 min).

Garant

doc. Dr. Ing. Petr Salaš

Vyučující

Ing. Stanislav Boček, Ph.D.Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.doc. Dr. Ing. Petr SalašMgr. Radoslav Vlk, Ph.D.