Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahradnictví K (ZAHRDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZAHRDK - Zahradnictví K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Současný stav a perspektivy výroby zeleniny v ČR. Porovnání úrovně výroby v ČR s vyspělými státy Evropy. Podíl zeleniny na celkové spotřebě potravin. Trendy rozšíření druhové a odrůdové skladby. (dotace 2/0)2.Agroekologické nároky, hlavní požadavky na výrobu zelenin. Faktory ovlivňující pěstování zelenin, vliv závlahy na jakost a skladovatelnost zeleniny. (dotace 2/0)3.Význam pěstování ovoce, zdravotní význam, současný stav ovocnářství v ČR. Ovocné dřeviny a prostředí, biologická charakteristika, plodnost, řízení plodnosti. (dotace 2/0)4.Pěstitelské způsoby, pásové a stěnové výsadby, agrotechnika, systémy obdělávání, sklizeň ovoce, doba sklizně, třídění a tržní úprava. Zákládání výsadeb, postup. (dotace 2/0)5.Sadba zelenin, přepěstování zeleninové sadby, charakteristika osiva jednotlivých druhů zelenin. Výroba substrátu, pasterizace, kondicionalizace, očkování substrátu, sadba, výroba hub. (dotace 0/2)6.Sortiment a kořenové a cibulové zeleniny, charakteristické znaky jednotlivých druhů a odrůd, sortiment košťálové a salátové zeleniny, sortiment plodových druhů zelenin, charakteristické znaky jednotlivých druhů, vhodnost jejich pěstování. (dotace 0/2)7.Množení ovocných dřevin, přímé a nepřímé způsoby, štěpování, očkování a roubování, dopěstování výsadbového materiálu. Řez ovocných druhů, rozdělení řezu, zvlýštnosti řezu jednotlivých druhů. (dotace 0/2)8.Pěstitelsko-pomologická charakteristika jádrovin, peckovin, bobulového ovoce. Vhodnost odrůd pro jednotlivé způsoby pěstování. (dotace 0/1)9.Taxon Web -- seznámení studentů s využitím webového portálu ve výuce, při studiu sortimentů rostlin. Toto téma bylo do výuky zařazeno v rámci realizace OPVK projektu: Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-schopnost vedeníOborově specifické kompetence: -Znalost množení ovocných dřevin-Znalost předpěstování sadby zeleniny-Znalost štěpování ovocných rostlin-Znalost technologie pěstování ovoce-Znalost technologie výroby zeleniny

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-schopnost vedeníOborově specifické kompetence: -Znalost množení ovocných dřevin-Znalost předpěstování sadby zeleniny-Znalost štěpování ovocných rostlin-Znalost technologie pěstování ovoce-Znalost technologie výroby zeleniny

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZTETERA, V. a kol.Ovoce Bílých KarpatVeselí nad MoravouZákladní organizace ČSOP Bílé Karpaty200680-903444-5-3ZBLAŽEK, J. -- KNEIFL, V.Pěstujeme slivoněPrahaBrázda200580-209-0336-4ZPETŘÍKOVÁ, K. a kol.Zelenina : pěstování, ekonomika, prodejPrahaProfi Press200680-86726-20-7ZDOKOUPIL, L. -- JAN, T. -- NESRSTA, D.Přehledy odrůd 2007 OvoceBrnoUKZUZ2007978-80-7401-001-9ZNEČAS, T.Pěstujeme hrušně a kdouloněPrahaGrada Publishing2010978-80-247-2500-0ZJACKSON, J E.Biology of apples and pearsCambridge, UKCambridge University Press20030-521-38018-9ZPOKLUDA, R.Pěstujeme zeleninuPrahaTemi CZ sro.2009978-80-87156-36-0DPOKLUDA, R.Pěstujeme zeleninu : kapesní příručka pro zahrádkářeVelké BíloviceTeMi CZ2009978-80-87156-36-0DBLAŽEK, J. a kol.OvocnictvíPrahaKVĚT199880-85362-33-3DMALÝ, I. a kol.Polní zelinářstvíPrahaAgrospoj1998DZEMÁNEK, P.Moderní způsoby zpracování půdy. Mendelova univerzita: Brno 2013. Poster. Financováno z: Projekt OP VK Nonverbální a jiné inovativní formy podpory ve výuce na Zahradnické fakultě v Lednici, reg. číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0084.online

Požadavky

Splnění požadavků na udělejí zápočtu: účast na cvičení a přednáškách min. 80 %. Zkouška ústní - 4 otázky: všeobecné znalosti o pěstování zeleniny v ČR a ve světě, osevní postupy, hnojení, závlaha, předpěstování sadby, atd., zvládnutí pěstitelské technologie vybraného druhu, všeobecné znalosti o pěstování ovoce v ČR a ve světě, praktické pěstitelské postupy, odrůdová skladba ovocných druhů (min 70 %, cca 30 min).

Garant

doc. Dr. Ing. Petr Salaš

Vyučující

Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.prof. Ing. Vojtěch Řezníček, CSc.doc. Dr. Ing. Petr SalašIng. Běla Svitáčková, CSc.