Předmět Zbožíznalství a prostředky pro ŽV (ZBZPZV)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZBZPZV - Zbožíznalství a prostředky pro ŽV, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod do problematiky komodit, přehled typů komodit. (dotace 2/1) a.Domácí trh -- produkty rostlinné a živočišné výroby.2.Krmiva (dotace 6/6) a.Hodnocení krmiv na základě obsahu živin.b.Funkce živin v živočišném organismu, jejich potřeba a zdroje.c.Metody chemických rozborů krmiv.3.Zákon o krmivech a jeho vyhlášky. (dotace 4/2) a.Odběry vzorků a kontrola jakosti krmiv.b.Mikroskopické hodnocení krmiv4.Krmiva (dotace 4/2) a.Rozdělení krmiv.b.Charakteristika jadrných krmiv.c.Ekonomické zhodnocení.5.Krmiva (dotace 4/1) a.Krmiva z potravinářského průmyslub.Krmiva živočišného původuc.Charakteristika a ekonomické zhodnocení krmiv6.Výroba krmných směsí. (dotace 4/1) a.Úpravy krmiv.b.Použití krmných aditiv.c.Ekonomické aspekty.7.Způsob obchodování. (dotace 4/1) a.Komoditní burzyb.Základní principy trhu se zemědělskými komoditami
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboruOborově specifické kompetence: -Kompetence pro syntézu poznatků v oblasti rostlinné produkce a jejich využití při řízení-schopnost analýz podnikatelského prostředí agrobyznysu na mezinárodní úrovni-Schopnost analyzovat a řešit problémy při produkci chovných zvířat, mléka, vajec a masa-schopnost formulovat problém, posoudit variantu a obhájit navržená řešení, při využití interdisciplinárního přístupu-schopnost volby ekonomických, manažerských a finančních nástrojů k dosažení cílů podnikatelských subjektů
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZEMAN, L. a kol.Výživa a krmení hospodářských zvířatPrahaProfi Press200680-86726-17-7ZKOVÁČ, M. a kol.Výživa a kŕmenie hospodárskych zvieratBratislavaPríroda198980-07-00030-5ZKUDRNA, V.Produkce krmiv a výživa skotuPrahaAgrospoj1998ZMAC DONALD, P. -- EDWARDS, R. -- GREENHALGH, J.Animal NutritionHarlowLongman Scientific & Technical19880-582-40903-9ZLYONS, T P.Biotechnology in the Feed Industry : Proceedings of Alltech''s Fifteenth Annual SymposiumNottinghamNottingham University Press19991-897676-70-0ZVERSTEGEN, M W A. -- MOUGHAN, P J.Feed evaluation : principles and practiceWageningenWageningen Pers20009074134785ZKLEIN, H. -- MARQUARD, R.Feed microscopy : atlas for the microscopic examination of feed containing vegetable and animal productsBergen/DummeAgriMedia20053-86037-255-6ZZEMAN, L. a kol.Katalog krmiv : (tabulky výživné hodnoty krmiv)PohořeliceVÚVZ199580-901598-3-4
Požadavky
ZkouškaZkouška se skládá z písemné a ústní části. Písemnou část představuje test ve formě otázek a krátkých odpovědí. Min. úspěšnost 60%.
Garant
prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.
Vyučující
Ing. Šárka Hošková, Ph.D.Mgr. Ing. Eva Mrkvicová, Ph.D.prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.