Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemědělská mikrobiologie K (ZEMIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZEMIK - Zemědělská mikrobiologie K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní charakteristiky mikroorganismů (dotace 2/2) a.Chemické složení,morfologie, cytologie, genetika mikroorganismůb.Růst a způsoby množení mikroorganismůc.Metabolismus mikroorganismů (katabolické a anabolické procesy)2.Ekologie mikroorganismů (dotace 2/2) a.Vlivy abiotických faktorů a jejich využití v boji proti nežádoucím mikroorganismůmb.Vzájemné vztahy mezi mikroorganismy, rostlinami a živočichy,mikrobiální detoxikace cizorodých látek v prostředíc.Mikrobiologie základních složek životního prostředí (voda, vzduch, půda)3.Úloha mikroorganismů v koloběhu uhlíku, dusíku, fosforu a síry v přírodě se spec. zaměřením na agroekosystémy (dotace 2/1) a.Půdní úrodnost a únava půd4.Mikroflora organických hnojiv a krmiv (dotace 2/2) a.Význam mikroorganismů pro výrobu zemědělských a průmyslových kompostůb.Využití mikrobních preparátů, enzymů a sekundárních metabolitů v zemědělské praxi

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost orientovat se v interakcích mezi prokaryotickými a eukaryotickými organismy s důrazem na vztahy mezi mikroorganismy a rostlinami. -Schopnost využít znalostí aktivit mikroorganizmů a jejich interakcí s rostlinami a živočichy.-Student umí využít a aplikovat znalosti o mikroorganismech při péči o rostliny-Znalost specifických projevů mikrobiálního metabolismu.-Znalost základních charakteristik mikrobiálních biofilmů.-Znalost základních skupin mikroorganismů a jejich životních projevů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDAMBROŽ, Z.Mikrobiologie : Obecná částBrnoVŠZ1991DBROCK, T.Biology of Microorganisms-Prentice Hall2000DMARENDIAK, D. -- KOPČANOVÁ, L. -- LEITGEB, S.Poĺnohospodárska mikrobiológiaBratislavaPríroda1987DŠROUBKOVÁ, E.Zemědělská mikrobiologie : (speciální část pro fytotechnický obor)BrnoVysoká škola zemědělská1991

Požadavky

Zápočet z cvičení: (požadavky - účast na cvičení, vypracované protokoly ze cvičení, na konci zápočtový test - správně min. 60% otázek) Vypracování závěrečné seminární práce. Zápočet je povinný pro vykonání závěrečné zkoušky. Zkouška : písemná příprava a ústní zkouška (trvání celkem 30 minut) sestává ze 4 otázek z jednotlivých tematických okruhů. Předpokladem pro absolvování zkoušky je zodpovědět na každou ze zadaných otázek alespoň známkou dobře.

Garant

Ing. Jaroslav Záhora, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslav Záhora, CSc.