Předmět Zdravotní nezávadnost potravinových zdrojů (ZNPZ)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZNPZ - Zdravotní nezávadnost potravinových zdrojů, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Analýza alimentárního rizika (dotace 18/18) a.Radiační hygiena potravinových zdrojůb.Přirozeně se vyskytující toxické látkyc.Toxikanty a karcinogeny vznikající při zpracování potravinových zdrojůd.Rezidua: pesticidy, PCB, dioxiny, biologicky aktivní látkye.Nukleová kyselina odvozená z geneticky modifikovaných organizmůf.Alimentární onemocnění prionová a virovág.Zkáza potravinových zdrojů působením mikroorganizmůh.Alimentární bakteriální infekce a intoxikacei.Parazitární alimentárně přenosná onemocnění2.Zvládnutí alimentárního rizika (dotace 6/6) a.Systém HACCPb.Sanitace při zpracování potravinových zdrojů
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalosti-znalost druhého jazykaOborově specifické kompetence: -Schopnost posouzení alimentárního rizika-Schopnost zajistit bezpečnost potravinových zdrojů na základě analýzy alimentárního rizika. -Znalost dodržování zásad hygieny a bezpečnosti v potravinářství-Znalost systému HACCP-Znalost základních alimentárních onemocnění
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOMPRDA, T.Hygiena potravin : cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200380-7157-709-XZKOMPRDA, T.Obecná hygiena potravinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-757-XDFORSYTHE, S J.The Microbiology of Safe FoodBlackwell Science20000-632-05487-5DDMELLO, J P F.Food Safety: Contaminants and ToxinsCABI Publishing20030-85199-607-8
Požadavky
Předmět bude ukončen zápočtovým písemným testem a ústní zkouškou (60 % celková úspěšnost).
Garant
prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Vyučující
Ing. Miroslava Kolářováprof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.