Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování rostlinných produktů 1 (ZRP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZRP1 - Zpracování rostlinných produktů 1, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Zemědělské produkty - suroviny a potraviny. (dotace 2/2) a.Jakost rostlinných produktů. Faktory a vlivy působící na jejich kvalitu.b.Zemědělsko-potravinářský komplex.c.Funkce zákona č.110/97 Sb.,novelizace, prováděcí vyhlášky.2.Produkce obilovin a jejich použití. (dotace 2/2) a.Význam obilovin ve výživě lidí.b.Anatomická stavba a chemické složení obilného zrna.c.Význam jednotlivých složek ve zpracovatelských technologiích.3.Vlastnosti obilní masy. Skladištní škůdci. (dotace 2/2) a.Fyzikální a biologické vlastnosti obilní masy.b.Mikroflora obilí, samozahřívání obilné masy.c.Skladištní škůdci, význam, charakteristika, formy boje proti nim.4.Nákup obilovin, posklizňová úprava. (dotace 2/2) a.Sušení obilí, technologie sušení, sušárny.b.Obilní skladiště, technologické postupy při skladování obilí.c.Kontrola skladovaného obilí.5.Mlynářství. Pekárenská a těstárenská výroba. (dotace 2/2) a.Schéma čištění a mletí obilí. Příprava obchodních mouk.b.Suroviny v pekárenské výrobě. Schéma výroby chleba a běžného pečiva.c.Suroviny k výrobě těstovin. Schéma výroby těstovin.6.Ječmen (dotace 2/2) a.Užitkové směry ječmene. Ječmen jako základní surovina pro výrobu sladu.b.Morfologická a anatomická stavba ječného zrna, chemické složení. Význam jednotlivých složek.c.Schéma výroby sladu.7.Ostatní suroviny k výrobě piva. Luskoviny. (dotace 2/2) a.Požadavky na ostatní suroviny k výrobě piva (voda, chmel)b.Schéma výroby piva.c.Luskoviny a výrobky z nich,jejich jakost a úprava.8.Olejniny (dotace 2/2) a.Anatomická stavba a chemické složení vybraných druhů olejnin.b.Řepka, slunečnice, sója, mák, hořčice - stručná charakteristika. Způsoby skladování olejnin.c.Schéma výroby oleje.9.Brambory (dotace 2/2) a.Anatomická stavba a chemické složení.b.Skladování brambor, faktory uplatňující se při skladování.c.Požadavky na surovinu pro výrobu škrobu, lihu a zušlechtěných výrobků z brambor.d.Schéma výroby škrobu a lihu.10.Cukrovka (dotace 2/2) a.Anatomická stavba a chemické složení.b.Kritéria technologické jakosti, faktory ovlivňující jakost, skladování cukrovky.c.Schéma výroby cukru.11.Ovoce a zelenina (dotace 2/2) a.Ovoce, zelenina a výrobky z nich. Chemické složení, tržní druhy. Skladování.b.Révové víno.12.Pochutiny (dotace 2/2) a.Čajb.Kávac.Koření

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Student umí prakticky stanovit a vypočítat základní technologické parametry vstupních surovin.-Student umí vypočítat potřebné množství komponent pro přípravu a finalizaci produktů.-Student umí základní postupy a technologie při zpracování jednotlivých skupin zemědělských komodit.-Student získá znalosti o základní úpravě a posklizňovém ošetření zemědělských produktů rostlinného původu.-Získání znalostí a dovedností v řešení problémů spojených s uchováním a použitím rostlinných produktů včetně poškozených.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKUČEROVÁ, J.Technologie cereáliíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200480-7157-811-8ZPELIKÁN, M. -- SÁKOVÁ, L.Jakost a zpracování rostlinných produktůČeské BudějoviceJihočeská univerzita v Českých Budějovicích200180-7040-502-3ZPELIKÁN, M. -- HŘIVNA, L. -- HUMPOLA, J.Technologie sacharidůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita199980-7157-407-4DNOONAN, G J.New brewing lager beer : the most comprehensive book for home- and microbrewersBoulder, Colo.Brewers Publications19960-937381-82-9DKOLEKTIV, A. -- MUCHOVÁ, Z.Hodnotenie surovín a potravín rastlinného povoduNitraSkriptum SPU2001DPETR, J. -- LOUDA, F.Produkce potravinářských surovinPrahaVydavatelství VŠCHT199880-7080-332-0DKOLEKTIV, A.Praktická příručka zákona č.110/1997 Sb.Praha Agrospoj s r.o.2001

Požadavky

Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce, povinná účast na exkurzi, zápis z exkurze. Napsání testu s 80% úspěšností. Opravné testy se píší ve 12.týdnu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 50 min, se skládá z 10 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.

Garant

Ing. Viera Šottníková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Viera Šottníková, Ph.D.