Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy člověka (ZVCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZVCL - Základy výživy člověka, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vývoj výživy člověka. (dotace 3/0) a.Specifika vývoje výživy v historickém obdobíb.Trendy současné výživy2.Fyziologie výživy člověka (dotace 2/2)3.Pokrok ve znalostech o významu základních živin pro lidskou výživu (dotace 7/10) a.Aminokyselinyb.Mastné kyselinyc.Minerální látkyd.Vitamíny4.Legislativa vztahující se k výživě člověka (dotace 5/6) a.Základní terminologieb.Dělení potravin a nápojů, jejich nutriční charakteristika a možnost využití v humánní výživěc.Potraviny pro zvláštní výživu, potraviny nového typu, biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potravinyd.Přídatné látky - dělení, využití, možná rizika5.Praktická aplikace legislativy v oblasti humánní výživy (dotace 3/0) a.Značení potravin, falšování potravinb.Potravinová bezpečnost, kontrolní mechanismyc.Obecné úkoly hygieny potravin, alimentární infekce a toxoinfekce6.Úprava potravin a kontrola kvality při výrobě potravin (dotace 2/0)7.Výživová doporučení, alternativní výživové směry (dotace 1/0) a.Definice zásad pro zdravou výživu8.Diferencovaná výživa (dotace 3/10) a.Výživa jednotlivých věkových kategorií, profesních a zájmových skupin9.Nemoci s etiologickou účastí výživy (dotace 3/0) a.Obezita, podvýživa, osteoporóza, diabetes mellitus, kardiovaskulární onemocněníb.Potravinové intolerance a alergie

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost řešit problémy-týmová práce-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -analýza potravin pro člověka-Základy biotechnologií-Zvládnutí základních laboratorních prací

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSTRATIL, P.A B C zdravé výživy - Díl 1.BrnoStratil199380-900029-8-6ZSTRATIL, P.A B C zdravé výživy - Díl 2.BrnoStratil199380-900029-8-6ZBERANOVÁ, M.Jídlo a pití v pravěku a ve středověkuPrahaAcademia200580-200-1340-7ZTROJAN, S. -- LANGMEIER, M.Lékařská fyziologiePrahaGrada Avicenum199480-7169-036-8ZMANDŽUKOVÁ, J.Léčivá síla vitaminů, minerálů a dalších látek : praktický domácí rádceBenešovStart200580-86231-36-4ZHOLEČEK, M.Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselinPrahaGrada200680-247-1562-7ZHRONEK, M.Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojeníPrahaMaxdorf200480-7345-013-5ZPAŘÍZKOVÁ, J. -- LISÁ, L. a kol.Obezita v dětství a dospívání : terapie a prevencePrahaGalén2007978-80-246-1427-4ZGREGORA, M.Výživa malých dětí : výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potravinyPrahaGrada200480-247-9022-X

Požadavky

Zkouška, skládá se z písemné a ústní části. Písemnou část představuje test ve formě otázek a krátkých odpovědí. Minimální úspěšnost 60%.

Garant

prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.

Vyučující

Ing. Šárka Hošková, Ph.D.doc. Ing. Pavel Veselý, CSc.prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc., dr. h. c.