Předmět Balení a prodej potravin (BPP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BPP - Balení a prodej potravin, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod, obal -- definice, charakteristika obalů a kritéria pro jejich rozdělování. Náklady na balení, vratné a nevratné obaly. (dotace 2/0)2.Požadavky na obaly ve sféře oběhu, spotřeby a skladování (výroba, přeprava, skladování, spotřebitel, obchod). Normalizace v balicí technice. Zákon o obalech 477/2001 Sb. (dotace 2/0)3.Obalové prostředky (obalové materiály a pomocné obalové materiály) a jejich významné vlastnosti, zkoušení: dřevo, papír, karton, lepenka, sklo, kov, tkaniny, poživatelné látky, plasty; lepidla, vázací materiály, potisk. (dotace 5/4)4.Bariérové účinky obalů, koeficient ochranné účinnosti obalu. Údržnost potraviny. Vliv teploty a vlhkosti na údržnost potraviny, vodní aktivita biologických materiálů, rozvoj mikroorganismů v zabalené potravině. Interakce mezi potravinou a obalem. (dotace 3/4)5.Bariérové účinky obalů. Ochrana potravin obalem před mechanickým poškozením, pronikáním par a plynů, změnami vlhkosti, změnami chuti a vůně, změnami teplot, vlivy záření, před kontaminací cizorodými látkami, mikrobiálním znehodnocením a působením hmyzu a hlodavců. Hodnocení kvality obalových materiálů pro potraviny. (dotace 4/0)6.Balení v modifikované atmosféře (MAP), inteligentní balení (SP). (dotace 3/0)7.Označování obalů a použitých materiálů, identifikace a dohledatelnost (EAN, RFID). (dotace 4/4)8.Technické normy pro vyhodnocování obalů. Základní klasifikace balicích linek a strojů. (dotace 1/2)9.Prodej a distribuce potravin, logistika, kontrolní orgány, EKO-KOM. (dotace 4/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost práce v mezinárodním kontextu-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost ohodnotit ekonomické aspekty balení potravin-Schopnost orientovat se v současných nových trendech balení potravin a identifikaci při prodeji-Schopnost predikovat rosný bod a kondenzaci vlhkosti uvnitř obalu-Schopnost specifikovat a zdůvodnit vhodnost použití určitého obalu pro různé typy potravin
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost práce v mezinárodním kontextu-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost ohodnotit ekonomické aspekty balení potravin-Schopnost orientovat se v současných nových trendech balení potravin a identifikaci při prodeji-Schopnost predikovat rosný bod a kondenzaci vlhkosti uvnitř obalu-Schopnost specifikovat a zdůvodnit vhodnost použití určitého obalu pro různé typy potravin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHAN, J.Innovation in food packagingLondonElsevier Academic Press20050-12-311632-5ZFELLOWS, P.Food Processing Technology : Principles and PracticeCambridgeWoodhead Publishing20001-85573-533-4DKAČEŇÁK, I.Základy balenia potravínBratislavaARM200180-967945-6-6DŠtencl, J. E-learningová opora předmětu Balení a prodej potravinjinýMENDELU
Požadavky
Písemná a ústní zkouška.Pro získání kreditu je nutné obdržet celkově alespoň 71 bodů ze 100 možných; zkouška tvoří maximálně 55 bodů a semináře maximálně 45 bodů. Semináře zahrnují písemný test a tři projekty. Účast na testu je povinná. Test se bude psát v devátém týdnu semestru.
Garant
doc. Ing. Jiří Štencl, DrSc.
Vyučující
doc. Ing. Jiří Štencl, DrSc.