Předmět Chemie analytická - P (CAL-P)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CAL-P - Chemie analytická - P, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Zpracování výsledků a hodnocení analytických postupů (dotace 4/0) a.Chyby měřeníb.Výběr a metrologické vlastnosti analytické metodyc.Přesnost a správnost analýzd.Zajištění kvality analytických dat, akreditace2.Optické metody (dotace 4/0) a.Molekulová absorpční spektrometrie.b.Fotoluminiscenční metody.c.Atomová absorpční spektrometrie.d.Atomová emisní spektrometrie.e.Infračervená a Ramanova spektrometrie.3.Elektrochemické metody (dotace 4/0) a.Elektrogravimetrie, coulometrieb.Polarografie a voltametrie, metody s eliminací nabíjecího proudu, rozpouštěcí, adsorptivní, diferenční pulzní voltametrie.4.Separační metody chromatografické (dotace 4/0) a.Chromatografie v plošném uspořádání.b.Chromatografie plynová.c.Gelová kapalinová.d.Vyhodnocování chromatogramů.5.Separační metody elektromigrační (dotace 4/0) a.Elektroforéza.b.Izotachoforéza.c.Elektrochromatografie.6.Nukleární magnetická resonance (dotace 2/0) a.Nukleární magnetická resonance7.Hmotnostní spektrometrie (dotace 2/0) a.Hmotnostní spektrometrie organickáb.Hmotnostní spektrometrie anorganická8.Odběr, zpracování a příprava vzorku k analýze (dotace 4/0) a.Odběr vzorku a jeho konzervace.b.Zpracování a příprava vzorku.c.Rozklady a extrakce vzorků pro následnou anorganickou a organickou analýzu.
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost výběru a použití těchto metod při analýze potravin a zemědělských produktů-Schopnost výběru strategie analýzy potravin a zemědělských produktů-Schopnost zpracování analytických dat, hodnocení analytických postupů, zabezpečení jakosti výsledků-Teoretické znalosti fyzikálních, chemických a instrumentálních metod -Teoretické znalosti instrumentálních metod používaných při analýze potravin a zemědělských produktů-Zpracování analytických dat, hodnocení analytických postupů, zabezpečení jakosti výsledků
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJANČÁŘOVÁ, I. -- JANČÁŘ, L.Analytická chemieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-647-6ZHOLZBECHER, Z. -- CHURÁČEK, J. a kol.Analytická chemiePrahaSNTL - Nakladatelství technické literatury1987ZKLOUDA, P.Moderní analytické metodyOstravaPavel Klouda200380-86369-07-2DSOMMER, L.Základy analytické chemie I.BrnoVUT199880-214-1300-XDZÝKA, J.Analytická příručka. Díl I.PrahaSNTL1979DZÝKA, J.Analytická příručka. Díl II.PrahaSNTL1980
Požadavky
Zkouška - část písemná (55% úspěšnost, délka trvání 30 minut) - část ústní(3 otázky nutná úspěšnost 60%)Podmínkou účasti na zkoušce je získání zápočtu z CAL CV.
Garant
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.
Vyučující
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.Mgr. Jiří Vlček, Ph.D.