Předmět Analýza potravin - P (CAP-P)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CAP-P - Analýza potravin - P, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Úvod do analýzy potravin (dotace 2/0)2.Analytický proces, analytický postup, pracovní charakteristiky (dotace 2/0)3.Techniky zpracování laboratorního vzorku (dotace 2/0)4.Voda a její stanovení- metody chemické a instrumentální. Metody gravimetrické, destilační, chemické, elektrochemické, densitometrické, optické, separační. (dotace 2/0)5.Minerální látky. Stanovení makroelementů (Na, K, Ca, Mg, P, Cl, S, N, O) a mikroelementů (I, Fe, Cu, Zn, Pb, Hg, Cd, As, Sn, Se atd.) (dotace 2/0)6.Bílkoviny a jiné dusíkaté sloučeniny a jejich stanovení. Stanovení hrubých a čistých bílkovin, frakcí bílkovin, aminokyselin, peptidů. Stanovení dalších dusíkatých sloučenin (aminy, dusičnany, amoniak...) (dotace 4/0)7.Sacharidy volné, využitelné (škroby a dextriny, glykogen, inzulin) a nevyužitelné (cellulosa, hemicellulosa, lignin, vláknina), polysacharidy. (dotace 4/0)8.Lipidy, stanovení funkčních skupin a frakcí lipidů. Stanovení obsahu nezmýdelnitelných látek, mastných kyselin a stupně žluklosti. (dotace 2/0)9.Vitamíny a barviva. (dotace 2/0)10.Senzoricky významné látky - aromatické látky, karboxylové kyseliny, třísloviny. (dotace 2/0)11.Přirozené toxické látky. Purinové alkaloidy, glykoalkaloidy, glykosinoláty. Cizorodé látky - aditiva, kontaminanty anorganické a organické (dotace 2/0)12.Rezidua (dotace 2/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Teoretické znalosti fyzikálních, chemických a instrumentálních metod používaných při analýze potravin a zemědělských produktů
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-vědecko-výzkumné dovednostiOborově specifické kompetence: -Teoretické znalosti fyzikálních, chemických a instrumentálních metod používaných při analýze potravin a zemědělských produktů
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZVELÍŠEK, J.Analýza potravinPrahaVŠCHT1992ZKUBÁŇ, V. -- KUBÁŇ, P.Analýza potravinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-036-7ZPRÍBELA, A.Analýza potravin : CvičenieBratislavaSTU199180-227-0398-2
Požadavky
Závěrečné hodnocení bude provedeno formou písemného testu a ústní zkoušky.Závěrečný písemný test se skládá z 10 otázek hodnocených 100 body. K úspěšnému zvládnutí testu je třeba získat 55 bodů. Ústní část je třeba splnit na 60%.
Garant
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.
Vyučující
prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc.