Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Revitalizace a rekultivace v regionálním rozvoji (RAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RAR - Revitalizace a rekultivace v regionálním rozvoji, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Revitalizace (dotace 14/8) a.Revitalizace v krajině - základní pojmy. Významný krajinný prvek. Vzájemné interakce vodní tok-povodí. Antropogenní změny v krajině a jejich vliv na retenční schopnost krajiny. Obnova přirozeného rázu vodního prostředí. Uplatnění revitalizací v ochraně před povodněmi.b.Cíle revitalizace vodních toků. Základní zásady revitalizace vodních toků. Opevnění koryta a jeho vhodnost z hlediska revitalizací. Ochrana a obnova migrační prostupnosti vodních toků.c.Tůně a mokřady. Revitalizační malé vodní nádrže.d.Vegetační úpravy při revitalizacích. Provoz a údržba revitalizačních staveb. Zdroje financí pro realizaci revitalizačních akcíe.Správa vodních zdrojů v ČR - vodoprávní úřady, správci toků, plány oblastí povodí.2.Rekultivace (dotace 14/8) a.Rekultivace a revitalizace, pojmy, přehledy. Členění rekultivací. Technické rekultivace, jejich skladba, technologie, postupy. Objekty rekultivací dle typů antropogenní deteriorizace krajiny. Objekty rekultivace po těžbě surovin i specifickém destruktivním využití krajiny. Rekultivace odvalů, výsypek, hald, skládek tuhých odpadů, odkališť.b.Biologické následné rekultivace. Klasifikace, typy, formy. Zakládání rekultivačních porostů. Výběr dřevin pro rekultivace, klasifikace a determinace dle účinků a reakcí na prostředí. Příprava půdy, zalesňování, strukturace, metody základní péče. Výchovné biotechnické postupy.c.Řešení řízených i neřízených skládek komunálních i průmyslových odpadů.Legislativa a státní správa rekultivací.3.Odborné exkurze (dotace 0/12) a.Realizované revitalizační akce.b.Rekultivace - skládky, dobývací prostory.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-tvorba projektů a jejich management-týmová práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Pochopení možností využívání přírodních zdrojů založeného na principech udržitelnosti-Řešit problémy regionálního rozvoje s využitím projektového přístupu

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFIALOVÁ, J. -- SCHNEIDER, J. -- ŠLEZINGR, M. -- KUPEC, P. -- PSOTOVÁ, H. -- DOMOKOŠOVÁ, K.RevitalizaceonlineZKUPEC, P. -- SCHNEIDER, J. -- ŠLEZINGR, M.Revitalizace v krajiněBrnoMZLU v Brně2009ZPOKORNÝ, E. -- FILIP, J. -- LÁZNIČKA, V.RekultivaceV BrněMendelova zemědělská a lesnická univerzita200180-7157-489-9ZDIMITROVSKÝ, K.Zemědělské, lesnické a hydrické rekultivace území ovlivněných báňskou činnostíPrahaÚstav zemědělských a potravinářských informací200080-7271-065-6DBRTNICKÝ, M. -- FOUKALOVÁ, J. -- KYNICKÝ, J. -- BRTNICKÁ, H. -- MICKOVÁ, Ž. -- VAVŘÍČEK, D.Regenerace, rekultivace, revitalizace krajinyBoží DarCZDKRÁLOVÁ, H.Řeky pro život: revitalizace řek a péče o nivní biotopy. Brno: Veronica, 2001. 439 s. ISBN 80-238-8939-7BrnoVeronica200180-238-8939-7DJUST, T.Vodohospodářské revitalizace a jejich uplatnění v ochraně před povodněmiPrahaMŽP ČR, AOPK ČR, ZO ČSOP Hořovicko, Ekologické služby, s.r.o.200580-239-6351-1DŠTÝS, S.Rekultivace území postižených těžbou nerostných surovin.PrahaSNTL1981DFIALOVÁ, J. -- PSOTOVÁ, H.Rekultivace včera, dnes a zítraBrnoMENDELU v Brně2011978-80-7375-499-0

Požadavky

Předmět bude ukončen písemnou a ústní zkouškou. Pro zapsání na zkoušku je nutné udělení zápočtu. Jeho předpokladem je vypracování a prezentace seminární práce ve formě studie na téma: Hodnocení revitalizačních/rekultivačních opatření v krajině.

Garant

prof. Ing. Ilja Vyskot, CSc.

Vyučující

Bc. Ing. Ivana Lampartová, Ph.D.Ing. Jiří Schneider, Ph.D.prof. Ing. Ilja Vyskot, CSc.