Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální environmentalistika (RRGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRGE - Globální environmentalistika, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Životní prostředí- environment, pojmy, charakteristiky, přehledy, struktura životního prostředí, environmentální typologie (dotace 2/2)2.Životní prostředí, biosféra a krajina ve vzájemných vztazích (dotace 2/2)3.Historie a společenské základy environmentální problematiky (dotace 2/2)4.Světová globalizace ve vztahu k životnímu prostředí (dotace 2/2)5.Stěžejní aspekty životního prostředí v planetární úrovni (dotace 2/2)6.Globální problémy životního prostředí - sférické a teritoriální (dotace 2/2)7.Degradace a devastace environmentálních složek - sférické a teritoriální (dotace 2/2)8.Přírodní a životní prostředí České republiky (dotace 2/2)9.Světová a mezinárodní spolupráce, řídící programy, instituce , globální a mezinárodní projekty, způsoby koordinace. Vládní a nevládní organizace a hnutí (dotace 2/2)10.Evropská unie a životní prostředí. Přístupy, řízení, orgány, zákony, předpisy, summity konference (dotace 2/2)11.Metody ochrany a trvalé péče o ŽP. Fondy, programy a projekty (dotace 2/2)12.Věda a výzkum v oblasti životního prostředí. Environmentální výchova a vzdělávání, strategie, cíle, projekty, metody (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analýzy globálních environmentálních problémů.-Schopnost orientovat se v problematice environmentalistiky v evropské i národní úrovni.-Znalosti environmentální legislativy a dalších nástrojů udržitelného rozvoje.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost samostatné práce-týmová práce-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost analýzy globálních environmentálních problémů.-Schopnost orientovat se v problematice environmentalistiky v evropské i národní úrovni.-Znalosti environmentální legislativy a dalších nástrojů udržitelného rozvoje.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBASTIAN, O. -- STEINHARDT, U.Development and perspectives of landscape ecologyDordrechtKluwer Academic Publishers20021-4020-0919-4ZFORMAN, R T T. -- MALÁTKOVÁ, J. -- GODRON, M.Krajinná ekologiePrahaAcademia199380-200-0464-5ZLIPSKÝ, Z.Sledování změn v kulturní krajině. Učební text pro cvičení z předmětu Krajinná ekologieKostelec nad Černými lesyLesnická práce200080-213-0643-2ZStatistická ročenka životního prostředí České republiky 2005 : Statistical environmental yearbook of Czech republic 2005PrahaMinisterstvo životního prostředí ČR200580-7212-360-2ZStátní politika životního prostředí : leden 2001PrahaMinisterstvo život.prostředí2001ZMIKO, L. -- BOROVIČKOVÁ, H. a kol.Zákon o ochraně přírody a krajiny : komentářV PrazeC.H. Beck2007978-80-7179-585-8DDUVIGNEAUD, P. -- PROCHÁZKA, J. -- MEZŘICKÝ, V.Ekologická syntézaPrahaAcademia1988

Požadavky

Zápočet na základě odevzdané a odprezentované semestrální práce. Písemná zkouška (test) z rozsahu přednášené látky, doplněné o informace z příslušné studijní literatury.

Garant

prof. Ing. Ilja Vyskot, CSc.

Vyučující

Ing. Helena Lorencová, Ph.D.prof. Ing. Ilja Vyskot, CSc.