Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní komunikace (RRIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRIK - Interkulturní komunikace, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do interkulturní komunikace jako aplikované disciplíny, historie (dotace 2/2)2.Proces komunikace, klíčové pojmy interkulturní psychologie (dotace 4/0)3.Kulturní modely aneb "Rethinking Hofstede": představení, komparace, kritika klasických modelů analýzy kultur (Hofstede, Trompenaars, Hall) (dotace 2/2)4.Sociálně-psychologické procesy v interkulturní komunikaci: sociální percepce a sociální kognice (dotace 2/2)5.Osobnost a exprese emocí v interkulturních souvislostech, v rámci semináře posilování emoční a sociální inteligence (EQ, SQ) (dotace 2/2)6.6. Jazyk jako prostředek uchopování světa: základní poznatky z psycholingvistiky, univerzální vývojová stádia učení se jazyku, Sapir-Whorfova hypotéza, otázky vzájemného ovlivňování myšlení a jazyka (dotace 2/2)7.Neverbální komunikace: jednotlivé oblasti a porovnání interkulturních odlišností (dotace 2/2)8.Interkulturní adaptace a proces změny: proces vývoje (kulturní) identity jedince, akulturace, kulturní šok a mechanismy jeho úspěšného zvládání (dotace 2/2)9.9. Management a leadership v interkulturním prostředí: teorie leadershipu a jejich kritika z interkulturního pohledu, organizační kultura na pozadí interkulturního kaleidoskopu: souhra kulturních vzorců ovlivňující styl vedení, rozhodování, vyjednávání, zvládání konfliktů, týmovou práci (dotace 2/4)10.Multikulturní identita (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost řešit problémy-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost otevřeně komunikovat s jedinci jiných kultur.-Schopnost percepce interkulturních rozdílů v mezinárodním kontextu.-Snižování stereotypů a předsudků.-Spolupráce v multikulturním kontextu.-Zvyšování interkulturní kompetence.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost kritiky a sebekritiky-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost řešit problémy-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost otevřeně komunikovat s jedinci jiných kultur.-Schopnost percepce interkulturních rozdílů v mezinárodním kontextu.-Snižování stereotypů a předsudků.-Spolupráce v multikulturním kontextu.-Zvyšování interkulturní kompetence.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBERRY, J W. a kol.Cross-cultural psychology : research and applicationsCambridgeCambridge University Press2011978-0-521-76212-0ZČENĚK, J. -- BREŠOVÁ, J. -- SMOLÍK, J.Interkulturní psychologie: Současný výzkum a aplikaceBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-750-2ZHOFSTEDE, G. -- HOFSTEDE, G J. -- MINKOV, M.Cultures and organizations : software of the mind : intercultural cooperation and its importance for survivalNew YorkMcGraw-Hill2010978-0-07-166418-9ZHOFSTEDE, G. -- HOFSTEDE, G J.Kultury a organizace : software lidské mysli : spolupráce mezi kulturami a její důležitost pro přežitíPrahaLinde2007978-80-86131-70-2ZSHIRAEV, E. -- LEVY, D A.Cross-cultural psychology : critical thinking and contemporary applicationsBoston [u.a.]Pearson2013978-0-205-24935-0ZTUBBS, S L. -- MOSS, S.Human communication : principles and contextsBostonMcGraw-Hill Higher Education2008978-0-07-338498-6

Požadavky

zkouška, projekt

Garant

PhDr. Zdeňka Vykoukalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Vykoukalová, Ph.D.