Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrační procesy agrárního sektoru v AJ (RRIPASA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRIPASA - Integrační procesy agrárního sektoru v AJ, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Globalizace a její vliv na vývoj v agrárním sektoru (dotace 8/4) a.Projevy globalizace v agrárním sektorub.Vliv specifik výroby a spotřeby potravin na formování agrárních trhů, typy trhů, subjekty, vazby, kategoriec.Agrobyznys - základní východiska,poptávkově a nabídkově determinované modely2.Ekonomické souvislosti integrace zemědělství a ostatních odvětví v rámci agrobyznysu (dotace 12/16) a.Formy a důsledky prostředí nedokonalé konkurence v agrobyznysub.Princip komoditních vertikál a sítí, tržní struktura, přístupy k vyjádření tržní sílyc.Koordinace činností, rámec a úloha kontraktů: přístupy z hlediska vlastnictví, transakčních nákladů a sdílení/omezování rizika3.Uplatnění komoditních burz v agrobyznysu (dotace 4/4) a.Role komoditních burz v agrobyznysu, specifikab.Světová střediska obchodování,burzovní kontrakty, tvorba cen a hodnota kontraktůc.Možnosti obchodování s agrárními komoditami, způsoby zajištění proti cenovým změnám

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita přizpůsobovat se novým situacím-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost práce v mezinárodním kontextuOborově specifické kompetence: -Schopnost reflexe nového modelu zemědělství v konkrétní podnikatelské činnosti podniku agrobyznysu.-Schopnost využití interdisciplinárních přístupů k rozhodování na úrovni středního a vyššího managementu.-Znalost příčinných souvislostí globalizačních a integračních procesů a jejich důsledků ve vývoji zemědělství a agrárního sektoru.-Způsobilost aplikovat adekvátní metodické přístupy ke zkoumání konkrétní komoditní vertikály v dynamice vývoje regionálních a glob. agrárních trhů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBEČVÁŘOVÁ, V. -- TAMÁŠ, V. -- DUDOVÁ, B. -- ZDRÁHAL, I.Integration Processes in Agrarian IndustryBrnoMendel University in Brno2013978-80-7375-802-8ZBEČVÁŘOVÁ, V. -- VINOHRADSKÝ, K. -- ZDRÁHAL, I.Development of Czech agriculture in the European context20102, No 11ZBEČVÁŘOVÁ, V.Issues of Competitiveness of today's Agriculture2008549ZZDRÁHAL, I. -- BEČVÁŘOVÁ, V.The issues how to express the concentration processes in European agriculture2013617ZTAMÁŠ, V. -- BEČVÁŘOVÁ, V.Market of slaughter pigs and pork meat in contemporary agribusinessBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-847-9ZBLAŽKOVÁ, I.Economic Performance Differentiation of the Processing Stage within the Commodity Chain2010561DBEČVÁŘOVÁ, V.Podstata a ekonomické souvislosti formování agrobyznysuBrnoMZLU v Brně200580-7157-911-4DLECHANOVÁ, I. -- BEČVÁŘOVÁ, V.Možnosti využití analýzy cenové transmise pro posouzení vlivu tržní síly v potravinových vertikáláchBrnoMSD200680-86633-70-5DSWINNEN, J F M.Global supply chains, standards and the poor : how the globalization of food systems and standards affects rural development and povertyWallingford, UKCABI2007978-1-84593-1858

Požadavky

Ukončení předmětu bude probíhat formou ústní zkoušky. Zápočet bude udělen na základě vyhodnocení aktivity studentů, přípravy a ověření znalostí na příkladech k probíraným tématům, prezentace a úspěšná obhajoba zpracované případové studie. Zápočet je podmínkou pro účast na zkoušce.

Garant

prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.Jose Luis Lopez GarciaIng. Vojtěch Tamáš, Ph.D.