Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie (RRMAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRMAE - Makroekonomie, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do makroekonomie (dotace 6/2) a.Základní ekonomické pojmy a vztahyb.Makroekonomický koloběhc.Měření výkonu ekonomiky2.Makroekonomická rovnováha (dotace 6/2) a.Celkové výdaje a rovnovážný produktb.Model AS-AD3.Ekonomický růst (dotace 3/1)4.Makroekonomická nestabilita: příčiny a důsledky (dotace 12/4) a.Ekonomický cyklusb.Penízec.Inflaced.Nezaměstnanost5.Makroekonomická politika (dotace 9/3) a.Cíle hospodářské politikyb.Fiskální politikac.Monetární politika6.Vnější ekonomická politika (dotace 6/2) a.Mezinárodní obchodb.Měnové kurzy

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Student dokáže správně interpretovat informace o hospodářském vývoji publikované v odborném tisku.-Student dokáže vysvětlit možné příčiny nestability ekonomiky a její důsledky.-Student je schopen navrhnout vhodná opatření státu při řešení makroekonomických problémů.-Student rozumí principům fungování národního hospodářství.-Student zná hlavní nástroje makroekonomické politiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJUREČKA, V. a kol.MakroekonomiePrahaGrada2010978-80-247-3258-9DHELÍSEK, M.Makroekonomie : základní kursSlanýMelandrium200080-86175-10-3DMANKIW, N G.Zásady ekonomiePrahaGrada Publishing200080-7169-891-1DHOLMAN, R.EkonomiePrahaC.H. Beck200580-7179-891-6

Požadavky

Studenti absolvují dva průběžné testy (maximum 25 bodů každý, čas na vypracování 30 minut). Za aktivitu a prokázané znalosti na seminářích mohou získat 5 extra bodů. Podmínkou připuštění k závěrečné písemné zkoušce je získání 25 bodů. K úspěšnému složení závěrečného testu je třeba získat alespoň 25 bodů (maximum 50 bodů, čas na vypracování 60 minut).

Garant

Ing. Vojtěch Tamáš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vojtěch Tamáš, Ph.D.