Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekonomie v AJ (RRMAEA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRMAEA - Makroekonomie v AJ, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do ekonomie (dotace 2/2)2.Analýza poptávky a nabídky v ekonomice. Model AS AD (dotace 2/2)3.Model AS AD a přístrupy ekonomie k chování ekonomiky (dotace 2/2)4.Měření výkonu ekonomiky. Determinace produktu (dotace 2/2)5.Ekonomický růst a hospodářské cykly (dotace 2/2)6.Peníze a peněžní sektor v ekonomice (dotace 2/2)7.Inflace a její důsledky v ekonomice (dotace 2/2)8.Ekonomika a cíle hospodářské politiky státu (dotace 2/2)9.Nezaměstnanost a její vztah k inflaci (dotace 2/2)10.Makroekonomická politika státu (dotace 2/2)11.Fiskálni politika - cíl, nástroje, očekávané a skutečné efekty (dotace 2/2)12.Monetární politika - cíl, nástroje, očekávané a skutečné efekty (dotace 2/2)13.Důchodová politika (dotace 2/2)14.Mezinárodní obchodní politika státu (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Student dokáže správně interpretovat informace o hospodářském vývoji publikované v odborném tisku.-Student dokáže vysvětlit možné příčiny nestability ekonomiky a její důsledky.-Student je schopen navrhnout vhodná opatření státu při řešení makroekonomických problémů.-Student rozumí principům fungování národního hospodářství.-Student zná hlavní nástroje makroekonomické politiky.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Student dokáže správně interpretovat informace o hospodářském vývoji publikované v odborném tisku.-Student dokáže vysvětlit možné příčiny nestability ekonomiky a její důsledky.-Student je schopen navrhnout vhodná opatření státu při řešení makroekonomických problémů.-Student rozumí principům fungování národního hospodářství.-Student zná hlavní nástroje makroekonomické politiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBURDA, M. -- WYPLOSZ, C.MacroeconomicsOxford20010198776500ZDORNBUSCH, R. -- FISCHER, S. -- STARTZ, R.MacroeconomicsNew York, N.Y.McGraw-Hill Irwin2011978-007-128925-2ZGORDON, R J.MacroeconomicsBostonPearson Addison Wesley20060-321-27880-1ZMANKIW, N G.MacroeconomicsNew York, NYWorth Publ.2007978-0-7167-6213-3

Požadavky

Předmět je ukončen zkouškou. Zkouška má písemnou a ústní část. Důraz je kladen na písemnou část, kde lze získat maximálně 50 bodů. Získané body (u prezenčních studentů v součtu s body ze zápočtu) se promítají do výsledného hodnocení.Pokud student neuspěje u písemné nebo ústní části, zkoušku opravuje. K dispozici má jeden řádný a dva opravné termíny.Zápočet studenti prezenční formy získávají, pokud dosáhnout alespoň 25 bodů z 50 možných. Body lze získat ve dvou zápočtových písemkách (každá po 25 bodech). Studenti mají k dispozici jeden opravný termín koncipovaný na 50 bodů.V písemkách se objevují otevřené a testové otázky, grafické a početní úlohy.

Garant

prof. Ing. Iva Živělová, CSc.

Vyučující

Daniel Kwabena Twerefouprof. Ing. Iva Živělová, CSc.