Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v řízení projektů (RRPRVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRPRVP - Právo v řízení projektů, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Právo v řízení projektů (dotace 28/0) a.1. Základy práva - Vymezení práva, členění práva, funkce práva.b.2. Právní oblasti - Právo kontinentální Evropy, právo Angloamerické, právo Americké, právo Islámské, právo Evropské unie. - Primární a sekundární komunitární právo a jeho vztah k českému právu.c.3. Zákonodárný proces - Stádium zákonodárné iniciativy, stádium projednávání návrhu zákona a hlasování oněm, stádium opětovného projednávání zákona, stádium podpisu schváleného zákona, stádium vyhlášení schváleného zákona.d.4. Interpretace a aplikace právních norem - Druhy výkladů právních norem: legální, autentický, aplikujícího orgánu, výklad Ústavního soudu, výklad Mezinárodního soudu, doktrinální výklad. Analogie používaná v právu.e.5. Právní normy - Definice právních norem, právní předpisy, druhy právních norem, struktura právních norem, právní normy prvotní a druhotné právní síly. Právní subjektivita, právní úkony.f.6. Právní vztahy - Vymezení právních vztahů, subjekty právních vztahů, obsah právního vztahu, objekty právního vztahu. Osoby fyzické, osoby právnické, korporace. Právní skutečnosti.g.7. Majetková práva - Vymezení majetku, třídění majetku z hlediska práva, z hlediska vlastnictví, relativní majetková práva.h.8. Závazky z právních jednání - Koupě věci movité a nemovité, závazky z pracovně právních vztahů, závazky z obchodních vztahů, závazky z příkazních smluv.i.9. Přenechání věci k užití jinému¨ - Licence, výhradní a nevýhradní licence, podlicence, odměna za licence, zánik licence, licenční smlouva nakladatelská, využívání licencí v podnikatelské praxi, subjekty na úseku ochrany licencí. Nehmotné statky, význam, druhy, užití.j.10. Organizačně právní normy v podniku. - Vymezení podniku, obchodní majetek, obchodní jmění, právní jednání jménem podniku, vymezení a význam Podnikových organizačně právních norem, stanovy, statut, organizační řád, pracovní řád, archivační řád, skartační řád, příkaz vedoucího manažera, oběžník, oběžník per rollam.k.11. Závazky z deliktů Náhrada majetkové a nemajetkové újmy, způsob a rozsah náhrady, zneužití a omezení soutěže, konkurenční doložka ve smlouvách, klamavá reklama, klamavé označení zboží, parazitování na pověsti podniku, srovnávací reklama, porušení obchodního tajemství.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZELIÁŠ, K. a kol.Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou a rejstříkemOstravaSagit2012978-80-7208-922-2ZGERLOCH, A.Teorie právaPlzeňAleš Čeněk200480-86473-85-6ZBOGUSZAK, J.Teorie státu a práva : Vysokošk. učebnice pro právnické fak.. Díl IIPrahaOrbis1968ZMALÝ, J.Obchod nehmotnými statky: Patenty, vynálezy, know-how, ochranné známkyPrahaC.H. Beck200280-7179-320-5

Požadavky

Předmět Právo v řízení projektů bude ukončen zkouškou.

Garant

doc. Ing. Pavel Máchal, CSc., prof.h.c.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Máchal, CSc., prof.h.c.Mgr. Jiří Tuza, Ph.D.