Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo v životním prostředí v AJ (RRPRZPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRPRZPA - Právo v životním prostředí v AJ, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia práva životního prostředí (dotace 4/0) a.Právní normy, systém práva, prameny práva, publikace právab.Veřejná správa - státní správa a samospráva.c.Správní řízení a jeho varianty.d.Základní zásady činnosti veřejné správy.2.Mezinárodní a evropské právo životního prostředí (dotace 2/0) a.Mezinárodní úmluvy na ochranu životního prostředí.b.Ochrana životního prostředí v primárním a sekundárním právu EU.3.Právo životního prostředí: obecná část (dotace 10/0) a.Pojem, vývoj, systém a postavení práva životního prostředí.b.Základní pojmy a principy práva životního prostředí.c.Ústavní základy práva životního prostředí.d.Právo na informace o životním prostředí.e.Nástroje ochrany životního prostředí.f.Odpovědnost v právu životního prostředí.g.Organizační zabezpečení a subjekty práva životního prostředí.h.Formy činnosti veřejné správy na úseku ochrany životního prostředí.i.Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), integrované povolování (IPPC).j.Územní plánování a stavební řízení.4.Právo životního prostředí: zvláštní část - ochrana složek životního prostředí (dotace 4/0) a.Ochrana ovzduší.b.Ochrana vod.c.Ochrana zemědělské a lesní půdy.d.Ochrana přírody a krajiny.5.Právo životního prostředí: zvláštní část - ochrana před zdroji znečištění životního prostředí (dotace 4/0) a.Právní úprava nakládání s odpady a obaly.b.Těžba nerostů.c.Právní úprava nakládání s chemickými látkami, prevence závažných havárií.d.Ochrana veřejného zdraví. Ochrana před ionizujícím a neionizujícím zářením, právní úprava nakládání s GMO.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -orientace v organizaci veřejné správy na úseku ochrany životního prostředí-pochopení problematiky naplňování požadavků na ochranu životního prostředí při investiční a provozní činnosti a vztahů odpovědnosti-schopnost jednat s orgány veřejné správy ve věcech souvisejících s problematikou životního prostředí-základní orientace v právních prostředcích ochrany životního prostředí, v souvislostech a aplikaci předpisů mezinárodního práva a práva EU-Znalosti enviromentální legislativy a dalších nástrojů udržitelného rozvoje v rámci EU

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJANČÁŘOVÁ, I.Environmental law: selected international treaties and Czech national regulations : multimedia textbookBrnoMasarykova univerzita2011978-80-2105-445-5DDAMOHORSKÝ, Milan. Překlad CHROMÁ Marta. Czech Environmental Law. Praha: Univerzita Karlova, 2003, 194 s. ISBN 8085889498DSKULOVÁ, Soňa. Public administration in the Czech republic: multimediální učební text. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006, 47 s. ISBN 802103940x

Požadavky

Písemný test (20 otevřených otázek), podmínkou úspěšného složení zkoušky je získání alespoň 60 bodů. Prezentace seminární práce (případové studie).

Garant

prof. Ing. Iva Živělová, CSc.

Vyučující

JUDr. Helena Doležalová, Ph.D.prof. Ing. Iva Živělová, CSc.