Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální ekonomika (RRREK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRREK - Regionální ekonomika, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do regionální ekonomiky (dotace 2/4) a.Definice základních pojmů - region, regionální ekonomika, regionalistikab.Vymezování regionů - regiony homegenní a heterogenní, subjektivní a objektivní, účelové, administrativní, mikroregiony, Euroregiony, NUTSc.Řídící instituce územních celků2.Ekonomika municipalit a krajů (dotace 2/2) a.Rozpočet obceb.Finanční analýza municipality3.Teorie lokalizace (dotace 2/2) a.Teorie lokalizace zemědělských činnostíb.Teorie lokalizace průmyslových činnostíc.Teorie lokalizace služeb4.Teorie prostorového uspořádání ekonomiky (dotace 2/2) a.Christallerova teorieb.Löschův model tržních zónc.Hotellingova teorie5.Regionální ekonomický růst (dotace 2/2) a.Pojem růst a rozvoj, místní rozvojb.Endogenní růst, teorie sociálního kapitálu, zdroje a kapacita regionuc.Teorie ekonomické základnyd.Teorie sektorůe.Teorie polarizovaného rozvoje, Teorie jádro-periferie6.Nástroje analýzy regionálního růstu (dotace 2/2) a.Multiplikátor ekonomické základnyb.Analýza HDP - vývoj a struktura HDPc.Input-output analýzad.Analýza koncentrace a specializace7.Regionální trh s výrobními faktory (dotace 2/2) a.Regionální trh půdy - cena půdy (pozemková renta), nabídka a poptávka po půděb.Regionální trh práce - nabídka a poptávka po práci, determinanty migrace, migrace z pohledu neoklasického modelu8.Teorie měst (dotace 2/2) a.Alomerační efekty - lokaliazční a urbanitační efektyb.Optimální velikost městac.Teorie vnitřního uspořádání města9.Strategický management municipalit a krajů (dotace 6/4) a.Řízení municipalit, instituceb.Hodnocenéí veřejně prospěsných projektů, CBAc.Strategické řízení města Brnad.Strategické řízení Jihomoravského kraje10.Klastry, sítě, prostorové uspořádání výroby mezinárodních korporací (dotace 2/2) a.Definice a typologie klastrů, vliv klastrů na regionální rozvojb.Definice a typologie sítí, vlvi sítí na regionální rozvojc.Základní teorie loklaizace mezinárodních korporací - Teorie mezoekonomiky, Teroie výrobních cyklů, Teorie ziskových cyklů, Teorie územních děleb práce

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Definovat a analyzovat aktuální problémové oblasti a faktory.-Formulovat návrhy řešení problémů regionu včetně návrhu aplikace.-Hodnotit regionální rozdíly v mezinárodním kontextu-Schopnost aplikace metod hodnocení ekonomické úrovně regionu a interpretace jejich výsledků.-Specifikovat hlavní faktory ekonomické úrovně regionu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZARMSTRONG, H. -- TAYLOR, J.Regional economics and policyOxfordBlackwell20000-631-21713-4ZČADIL, J.Regionální ekonomie : teorie a aplikaceV PrazeC.H. Beck2010978-80-7400-191-8ZJEŽEK, J.Prostorová a regionální ekonomikaPlzeňZápadočeská univerzita199880-7082-483-2ZMATOUŠKOVÁ, Z.Regionální a municipální ekonomikaPrahaVŠE200080-245-0052-3ZNIJKAMP, P.Handbook of Regional and Urban EconomicsNorth-HollandElsevier1987978-0-444-87969-1ZPROVAZNÍKOVÁ, R.Financování měst, obcí a regionů - teorie a praxePrahaGrada2009978-80-247-2789-9ZTEMPLE, M.Regional economicsNew YorkSt.Martin's Press19940-333-57365-X

Požadavky

- Předmět je ukončen zkouškou. Pro připuštění ke zkoušce musí student získat zápočet. Podmínky udělení zápočtu jsou definovány v prvním či druhém týdnu výuky. Zpravidla se jedná o zpracování seminární práce a její odevzdání. Podmínkou je získání minimálně jednoho bodu ze zpracování seminární práce. Témata seminární práce jsou volena nejčastěji na základě diskuze s odborníky z praxe.Hodnocení z předmětu je dáno součtem bodů dosažených studentem za seminární práci a ze závěrečné zkoušky. Zpravidla je seminární práce hodnocena 20ti body, zkouška 80ti body. Konkrétní rozdělení bodů je sděleno na první přednášce v daném semestru. Minimální počet bodů pro absolvování předmětu je 65. Minimální počet bodů z jednotlivých částí zkoušky nebí stanoven.Zkouška je písemná a obsahuje tři části: otevřené otázky, testové otázky a výpočtové příklady. Výsledky příkladů musejí být interpretovány, jinak nejsou uznány jako splněné.Každý student je povinen absolvovat jeden z termínů označených jako řádný. Pokud tento bez závažného důvodu neabsolvuje, je výsledek termínu označen jako "nedostavil/a se" a student může pokračovat prvním opravným termínem.

Garant

Ing. Radka Redlichová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka Redlichová, Ph.D.