Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvojové problémy Blízkého východu (RRRPBV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRRPBV - Rozvojové problémy Blízkého východu, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvodní přednáška (dotace 2/0) a.Vymezení základní terminologie a geopolitického kontextu.b.Specifikace přírodních podmínek regionu.2.Vliv evropských koloniálních velmocí na formování moderního Blízkého východu. (dotace 2/0) a.Vliv koloniálních velmocí na Blízkém východě do roku 1948.b.Vysvětlení historických souvislostí, hlavních problémů a sporných bodů.3.Snaha o rychlou modernizaci a přijetí západních standardů jako cesta k ekonomickému rozvoji země. (dotace 2/0) a.Případová studie Turecka jako státu na pomezí Evropy a Asie.4.Kurdská otázka v kontextu rozvojových studií: vliv absence vlastního státu na ekonomický rozvoj. (dotace 2/0) a.Rozdělení kurdského národa do čtyř států (Írán, Irák, Sýrie a Turecko).b.Snaha Kurdů dosáhnout vlastní nezávislosti.c.Možnost vyhlášení nezávislého kurdského státu na území severního Iráku.5.Izraelský ekonomický zázrak. (dotace 2/0) a.Od vyhlášení nezávislosti v roce 1948 a budování státu, po zařazení se mezi země OECD.b.Oscilace mezi levicovým a pravicovým přístupem - specifika izraelského politického systému, zvláštní vztah Izraele s USA.c.Vliv desetiletí trvajícího konfliktu s Araby na dosažení ekonomického rozvoje.6.Palestinská otázka v kontextu rozvojových studií. (dotace 2/0) a.Vliv dlouhodobého konfliktu a absence vlastního státu na ekonomický rozvoj.b.Problematika palestinských uprchlíků a jejich vliv na dění v okolních státech.c.Palestinský radikalismus a terorismus.7.Pan-arabismus a socialistická ideologie jako nástroj dosažení rozvoje. (dotace 2/0) a.Případové studie Egypta.b.Případová studie Sýrie.8.Vliv náboženství na dosažení ekonomického rozvoje. (dotace 2/0) a.Specifika tzv. islámské ekonomiky.b.Případová studie Íránu.9.Ekonomický rozvoj založený na ropě. (dotace 2/0) a.Případové studie ropných států Perského zálivu (Saúdská Arábie, Bahrajn, Kuvajt, Spojené arabské emiráty).b.Analýza historického vývoje a společenských změn - otázka udržitelnosti tohoto ekonomického systému a podpory terorismu ve společnostech těchto zemí.c.Problematika ropné zbraně a ropných šoků.10.Vnitřní ozbrojené konflikty jako zásadní překážka k dosažení ekonomického rozvoje. (dotace 2/0) a.Případová studie Libanonu: od "Švýcarska Blízkého východu" k zemi zničené občanskou válkou.b.Občanská válka v Jemenu.11.Vliv světových mocností na dění v regionu (dotace 2/0) a.Analýza přístupu mezinárodního společenství k dvěma válkám v Perském zálivu, arabsko-izraelskému konfliktu, problematika války v Afghánistánu.b.Role tradičních mocností (USA, Evropská unie, SSSR/Rusko) vs. nově nastupující velmoci (Čína, Indie).12.Současný vývoj a problémy v regionu Blízkého východu. (dotace 2/0) a.Arabské jaro, občanská válka v Sýrii, zamrznutí mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci, krize ohledně íránského jaderného programu atd.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZCIDDI, S.Kemalism in Turkish politics: the Republican People's Party, secularism and nationalismLondonRoutledge2009ZGOMBÁR, E.Moderní dějiny islámských zemíPrahaUniverzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum1999ZGILBERT, M.Izrael : dějinyPrahaBB art200280-7257-740-9ZKAMRAVA, M.The modern Middle East: a political history since the First World WarBerkeleyUniversity of California Press2005ZKROPÁČEK, L.Blízký východ na přelomu tisíciletí: dynamika přeměn v muslimském sousedství EvropyPrahaVyšehrad1999ZKROPÁČEK, L.Islámský fundamentalismusPrahaVyšehrad1996ZMENDEL, M.Islámská výzva: z dějin a současnosti politického islámuBrnoAtlantis1994ZŠABACKÁ, Y.a politika velmocí na Blízkém východě: Libanon - bitevní pole velmocíPlzeňVydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk2011

Požadavky

zkouška založená na znalostech vycházející z povinné literatury a odpřednášené látky

Garant

Mgr. Eva Taterová

Vyučující

Ing. Yvona Novotná, Ph.D.Mgr. Eva Taterová