Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj venkova a zemědělská politika v AJ (RRRVZPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRRVZPA - Rozvoj venkova a zemědělská politika v AJ, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vybrané otázky ekonomiky zemědělství a agrobyznysu (dotace 6/0) a.Obecné ekonomické charakteristiky zemědělství jako odvětví, specifika zemědělství a jeho postavení v NHb.Přístupy k hodnocení úlohy zemědělství v rozvoji společnosti, produkční a multifunkční pojetíc.Agrární trhy, typy trhů, integrační procesy, základní modely, agrobyznys2.Zemědělská politika jako součást hospodářské politiky - obecné principy a souvislosti (dotace 4/2) a.Teoretická východiskab.Principy a formy státních zásahů v agrárním sektoruc.Ekonomická analýza základních a rozhodujících forem a nástrojů agrární politiky3.Zemědělství a potravinářství v komoditních globálních a regionálních souvislostech (dotace 6/18) a.Zemědělství a potravinářství v Evropě a ostatních světových regionechb.Vysvětlení základních ukazatelů pro analýzy, metodické přípravy zpracování seminárních pracíc.Workshopy/kolokvia v rámci prezentace a obhajob seminárních prací4.Společná zemědělská politika EU, principy, vývoj, reformy (dotace 6/2) a.Ekonomické souvislosti a východiska modelu SZP, principy kombinace nástrojů, evaluace účinnosti systémub.Reformní procesy, faktory, změny v pojetí systému vývoj I. a II. Pilíře, greeningc.Zemědělská politika a přístupy k aplikaci SZP v podmínkách ČR v regionálním kontextu

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost analýzy a syntézy-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost identifikace faktorů a příčinných souvislostí vývoje agrárního sektoru v globálních a regionálních souvislostech.-Schopnost interpretovat získané poznatky agrární politiky v konkrétních podmínkách regionu.-Schopnost systémově propojit otázky rozvoje regionu a hospodářské politiky.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBEČVÁŘOVÁ, V. -- ZDRÁHAL, I.Agriculture and Rural Development in the European Model of Agricultural Policy- Shaping Strategy in the Context of Environmental Changes -BrnoMendel University in Brno2013978-80-7375-858-5ZBEČVÁŘOVÁ, V. -- TAMÁŠ, V. -- ZDRÁHAL, I.Agribussines in Regional DevelopmentBrnoMendel University in Brno2013978-80-7375-845-5ZZDRÁHAL, I. -- BEČVÁŘOVÁ, V.The issues how to express the concentration processes in European agriculture2013617ZBLÍŽKOVSKÝ, P.Regional and Rural Development Policies as Instrument for Regional CompetitivenessSborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference Region v rozvoji společnosti 20131BrnoDINGERSENT, K A. -- RAYNER, A J.Agricultural policy in Western Europe and the United StatesCheltenham, UKEdward Elgar19991-85278-020-7DSWINNEN, J F M.Global supply chains, standards and the poor : how the globalization of food systems and standards affects rural development and povertyWallingford, UKCABI2007978-1-84593-1858

Požadavky

Zápočet podmíněný úspěšnou prezentací a obhajobou zadané případové studie, Vlastní zkouška se skládá z části písemné a ústní. Výsledek písemné části(test, 50 min, min. 36, max. 60 bodů) tvoří základ hodnocení (60 % známky), ústní zkouška tvoří 40 % finálního hodnocení.

Garant

prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc.Ing. Vojtěch Tamáš, Ph.D.