Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie v AJ (RRSOCA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu RRSOCA - Sociologie v AJ, Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Sociologie jako věda (dotace 3/0)2.Vznik sociologie (dotace 3/0)3.Sociální jednání: socializace, enkulturace, akulturace, instituce, skupiny, role, kontrola (dotace 3/0)4.Sociální jednání: Marx, Durkheim, Weber, Schütz, Goffman, Habermas (dotace 3/0)5.Sociální jednání: sociální kapitál, sociální mobilita, současné tendence (dotace 3/0)6.Sociální systém: paradigmatické přístupy (konsensus, konflikt, interpretace) (dotace 3/0)7.Sociální organizace jako sociální systém (dotace 3/0)8.Výzkum: situace, strategie, metody (dotace 3/0)9.Kvalitativní výzkum (dotace 6/0)10.Kvantitativní výzkum (dotace 6/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost samostatné práce-týmová práceOborově specifické kompetence: -Hodnotit silné a slabé stránky jednotlivých sociologických metod a technik-Pochopit a aplikovat sociologickou terminologii a koncepty-Seznámit se s hlavními teoretickými perspektivami / paradigmaty sociologie

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-pochopení kultur a zvyků v jiných zemích-schopnost samostatné práce-týmová práceOborově specifické kompetence: -Hodnotit silné a slabé stránky jednotlivých sociologických metod a technik-Pochopit a aplikovat sociologickou terminologii a koncepty-Seznámit se s hlavními teoretickými perspektivami / paradigmaty sociologie

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBROWNE, E.An Introduction to Sociology Polity Press20110-7456-5008-2ZBABBIE, E.The Basics of Social Research Cengage Learning2011ZNIJOLE, V. -- MACIONIS, X. -- JOHN, J.Seeing Ourselves: Classic, Contemporary, and Cross-Cultural Readings in SociologyUpper Saddle RiverNJ: Prentice Hall2010978-0-205-73316-3ZSCHAEFER, R.Sociology: A Brief IntroductionNew YorkMcGraw-Hill Humanities2008ZPUNCH, K.Developing Effective Research Proposals.LondonSage Publications 2006DCONLEY, D. 2011. You May Ask Yourself: An Introduction to Thinking Like a Sociologist. 2nd Edition. New York: W. W. Norton & Company. ISBN: 0393935175 or 978-0393935172DHALL, P. A., LAMONT, M. (eds.): Successful Societies: How Institutions and Culture Affect Health New York 2009: Cambridge University Press, 346 pp.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutné zpracovat projekt, obhájit jej a dosáhnout stanovené hranice minimálního počtu bodů 3 (60%) z maxima 5 bodů. Získání zápočtu je nutné pro přihlášení na závěrečnou zkoušku. Předmět se ukončuje písemným didaktickým testem. Maximální počet bodů je 40, minimální počet bodů je 24 (60%).

Garant

Mgr. Nataša Pomazalová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nataša Pomazalová, Ph.D.