Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika tekutin (MEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MEZ - Mechanika tekutin, Institut celoživotního vzdělávání, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Místo a úloha předmětu, základní pojmy a veličiny v mechanice tekutin a suspenzí, viskozita a tlak v tekutinách (dotace 2/2)2.Zákonitosti hydrostatiky - Eulerova rovnice hydrostatiky (dotace 2/2)3.Typické aplikace Eulerovy rovnice hydrostatiky na tekutiny v klidu a v relativním pohybu (dotace 2/2)4.Zákonitosti hydrodynamiky - Eulerova rovnice a rovnice spojitosti stlačitelných a nestlačitelných tekutin (dotace 2/2)5.Laminární a turbulentní proudění vazných tekutin, odpory proudění - Nikuradzeho diagram (dotace 2/2)6.Výtok tekutin z nádob - výtok z nádob malými a velkými otvory, vyprazdňování nádob, vyrovnání hladin v spojených nádobách, ráz v tekutinách (dotace 2/2)7.Dynamické účinky proudu tekutiny na plochu - síla proudu tekutiny na nepohyblivou a pohyblivou stěnu (dotace 2/2)8.Čerpadla nestačitelných tekutin a turbíny (dotace 2/2)9.Čerpadla stlačitelných tekutin - ventilátory, řazení čerpadel a ventilátorů, spolupráce čerpadla a potrubní sítě (dotace 2/2)10.Hydrostatické mechanizmy (dotace 2/2)11.Hydrodynamické mechanizmy, hybridní hydraulické mechanizmy (dotace 2/2)12.Navierova - Stokesova rovnice proudění skutečné tekutiny (dotace 2/2)13.Pohyb tuhých částic v tekutinách - suspenze. U klidné tekutině, rušené usazování, rovnice pohybu suspenze (dotace 2/2)14.Proudění tekutin porézním prostředím - Darcyho zákon, Dupnitův teorém, ustálené prodění tekutiny v homogenním porézním prostředí (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost analýzy a syntézy-Schopnost na základech analýz teoretických znalostí a dovedností tvořit exaktně odůvodnitelné závěry využitelné ve studiu odborných předmětů-Schopnost samostatné práce-Schopnost využít získané teoretické znalosti mechaniky tekutin při řešení úloh z praxe-Týmová práce-Znalost fyzikálních vlastností tekutin v pohybu a v klidu -Znalost základních výpočtů mechaniky tekutin-Způsobilost ke kvalifikovanému a samostatnému řešení problémů v mechanice tekutin.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práceOborově specifické kompetence: -Schopnost analýzy a syntézy-Schopnost na základech analýz teoretických znalostí a dovedností tvořit exaktně odůvodnitelné závěry využitelné ve studiu odborných předmětů-Schopnost samostatné práce-Schopnost využít získané teoretické znalosti mechaniky tekutin při řešení úloh z praxe-Týmová práce-Znalost fyzikálních vlastností tekutin v pohybu a v klidu -Znalost základních výpočtů mechaniky tekutin-Způsobilost ke kvalifikovanému a samostatnému řešení problémů v mechanice tekutin.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGRODA, B. -- VÍTĚZ, T.Mechanika tekutin : cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200580-7157-841-XZGRODA, B. -- VÍTĚZ, T.Mechanika tekutin IBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-283-5ZGRODA, B.Mechanika tekutin : sbírka příkladůBrnoVysoká škola zemědělská199380-7157-094-X

Požadavky

Ukončení předmětu je formou zápočtu a zkoušky z tématických okruhů, které byly probírány v průběhu semestru. Pro udělení zápočtu je nutná minimálně 75% účast na cvičeních.Předmět je ukončen zkouškou, která má dvě části. První písemná část je formou testu. Poté co student úspěšně složí test alespoň na 60 %, pokračuje ústní zkouškou. Následuje rozprava se zkoušejícím o konkrétním tématický okruhu, který byl v průběhu semestru probírán.Předmět je ukončen ústní zkouškou. Student si vylosuje tématický okruh. Poté má čas na přípravu. Po úspěšném složení zkoušky je mu známka zapsána do indexu / UISu. Výsledná známka ze zkoušky se skládá ze známek z písemné a ústní části v poměru 60:40.

Garant

prof. Ing. Bořivoj Groda, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Bořivoj Groda, DrSc.Ing. Petr Trávníček, Ph.D.