Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Normy a standardy (NSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NSE - Normy a standardy, Institut celoživotního vzdělávání, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.• Terminologie; informace o Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví; zásady a tvorba původních norem a standardů;• Normalizace v oblasti -- poradenství; managementu kvality; environmentálního managementu; bezpečnosti a ochrany zdraví při práci; bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin; bezpečnosti informací; zkušebních a kalibračních laboratoří; auditování a posuzování; normalizace v oblasti akreditace/certifikace;• Standardy a standardizace ve vybraných oborech (zdravotnictví, zemědělství, školství aj.). (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-interpersonální dovednosti-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboruOborově specifické kompetence: -Schopnost pracovat s normami včetně jejich řízení-Schopnost tvorby normy-znalost základních norem a standardů-způsobilost pracovat s normami

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-interpersonální dovednosti-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboruOborově specifické kompetence: -Schopnost pracovat s normami včetně jejich řízení-Schopnost tvorby normy-znalost základních norem a standardů-způsobilost pracovat s normami

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZČSN EN ISO 14001 (01 0901) Systémy environmentálního managementu - Požadavky s návodem pro použitíPrahaČeský normalizační ústav2005ZA, A.ČSN OHSAS 18001:2008 – Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – Požadavky.PrahaČeský normalizační institut2008ZA, A.ČSN EN ISO 9001:2009 – Systémy managementu kvality – Požadavky. PrahaČeský normalizační institut2009ZMARADA, P. -- MAREČEK, J. -- MÁCHAL, P.Expertní inženýrstvíBrnoMZLU v Brně200680-7157-924-6DMARADA, P. a kol.Standardy pro správné agroenvironmentální hospodaření zaměřené na prevenci škod působených zvěří a na zvěři : (metodická pomůcka pro zemědělskou praxi)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-121-0DČSN EN ISO 19011:2011 Směrnice pro auditování systémů managementu (z června 2012)DVyhláška č. 486/2008 Sb., kterou se stanoví odborné činnosti související se zabezpečením vydávání a řádné distribuce českých technických norem a úplata za jejich poskytování. DZákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví.

Požadavky

- Vypracování seminární práce -- uplatnění vybrané normy / standardu v podmínkách vybraného podnikatelského subjektu v rozsahu 6 normostran, její ústní prezentace a obhájení v semináři.- Pracovní praxe ve vybraném podnikatelském subjektu, který uplatňuje vybrané normy.

Garant

Dr. Ing. Petr Marada

Vyučující

Dr. Ing. Petr Marada