Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborné a znalecké posudky (OZPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OZPE - Odborné a znalecké posudky, Institut celoživotního vzdělávání, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.• Systémové pojetí ZP a EZ; filosofické aspekty znaleckého zkoumání, využití logiky, systémový přístup;• Skladba ZP; náležitosti ZP; podklady, nález, koncepce, podíl znalce na zajištění důkazu;• Posudková část ZP; závěr ZP, odpovědi na otázky; úkony po podání ZP;• Výpočty a analytické metody ve ZP; pravděpodobnost a teorie chyb; IT podpora a software;• Vybrané metody soudně znalecké analýzy; komparace, prostorová intervalová a síťová analýza, zpětné odvíjení děje, korespondence poškození, zúžení mezí apod.;• Aplikace legislativních a normativních předpisů ve ZP; terminologie, metrologie;• Specifika znalecké činnosti v jednotlivých druzích řízení; trestní řízení, občanské soudní řízení;• Týmová práce při zpracování ZP; konzultant, více znalců;• Posudek a expertní zpráva -- specifika; oprávněnost k vypracování;• Zpráva samostatné likvidace pojistné události ve smyslu platných právních předpisů a dokumentů souvisejících. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Schopnost identifikovat metodologické aspekty tvůrčího myšlení-Schopnost identifikovat rozdílnosti expertních zpráv a odborných posudků-Schopnost pracovat s normami včetně jejich řízení-Schopnost vypracovávat znalecké posudky a zprávy-Znalost náležitostí odborných a znaleckých posudků a expertních zpráv

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práceOborově specifické kompetence: -Schopnost identifikovat metodologické aspekty tvůrčího myšlení-Schopnost identifikovat rozdílnosti expertních zpráv a odborných posudků-Schopnost pracovat s normami včetně jejich řízení-Schopnost vypracovávat znalecké posudky a zprávy-Znalost náležitostí odborných a znaleckých posudků a expertních zpráv

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBRADÁČ, A.Soudní inženýrstvíBrnoCERM199780-7204-057-XZBRADÁČ, A. a kol.Soudní inženýrstvíBrnoCERM199980-7204-133-9ZBRADÁČ, A. -- KLEDUS, M. -- KREJČÍŘ, P. a kol.Úvod do soudního znalectvíBrnoAkademické nakladatelství CERM200480-7204-365-XDPrávní předpisy související. Normativní předpisy související.DZákon č. 151/ 1997 Sb., o oceňování majetku.DZákon č. 38/2004 Sb., o pojišťovnách a vyhl. č. 582/2004 Sb.DZákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání ve znění předpisů následujících.

Požadavky

Ukončení předmětu je formou zápočtu a zkoušky z tématických okruhů, které byly probírány v průběhu semestru. Pro udělení zápočtu je nutná minimálně 75% účast na cvičeních.Předmět je ukončen zkouškou, která má dvě části. První písemná část je formou testu a vypracování modelových posudků na zadané téma a vypracování zprávy samostatné likvidace pojistné události na fiktivní škodní událost. Poté co student úspěšně složí test alespoň na 60 %, pokračuje ústní zkouškou. Následuje rozprava se zkoušejícím o konkrétním tématický okruhu, který byl v průběhu semestru probírán.Předmět je ukončen ústní zkouškou. Student si vylosuje tématický okruh. Poté má čas na přípravu. Po úspěšném složení zkoušky je mu známka zapsána do indexu / UISu. Výsledná známka ze zkoušky se skládá ze známek z písemné a ústní části v poměru 60:40.

Garant

prof. Ing. Jan Mareček, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

prof. Ing. Jan Mareček, DrSc., dr. h. c.