Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zbožíznalství (ZZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZZZ - Zbožíznalství, Institut celoživotního vzdělávání, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teoretický základ: (dotace 8/8) a.Základní kategorie zbožíznalstvíb.Národohospodářský pohled na výrobu zbožíc.Vlastnosti zbožíd.Činitelé podmiňující vznik užitných vlastností zbožíe.Certifikacef.Standardizace a normalizace2.Potravinářské zboží (dotace 6/6) a.Význam a vymezení poživatin, potravin a pochutin;b.Složení potravinc.Mikrobiologie potravind.Kontaminace potravine.Obaly a balení potravin a záruční lhůtyf.Signa na obalech a informace pro spotřebitele3.Skladování a uchování potravin (dotace 2/2) a.Význam skladováníb.Požadavky na skladování potravinářských surovinc.Druhy skladůd.Mechanizace používaná ve skladech4.Produkty mlýnského, pekárenského, olejného, cukrovarnického, sladovnického, masného a mlékárenského průmyslu, ovoce a zelenina (dotace 3/3) a.Mlýnské produktyb.Pekářské produktyc.Jedlé olejed.Cukr,cukrovarnické řízkye.Slad,kvalita sladuf.Sortiment masa a masných výrobků,5.Výrobky chemického průmyslu používané v potravinářství (dotace 2/2) a.Postavení chemického průmyslu v národním hospodářstvíb.Aditivac.Barvivad.Konzervační látky6.Výrobky strojírenského a elektrotechnického průmyslu používané v gastronomii (dotace 1/1) a.Kuchyňské spotřebičeb.Domácí potřebyc.Kvalita výrobků7.Výrobky sklářského a keramického průmyslu používané v gastronomii (dotace 2/2)8.Výrobky textilního a papírenského průmyslu používané v gastronomii (dotace 1/1) a.Textilní surovinyb.Papírenské surovinyc.Druhy textilních výrobkůd.Sortiment papírenských výrobků9.Potravinové právo (dotace 2/2) a.Vymezení potravinového právab.Kontrola kvality potravinc.Státní zemědělská a potravinářská inspekced.Česká obchodní inspekcee.Systém rychlého varování10.Informační databáze (dotace 1/1) a.Význam informací pro zbožíznalstvíb.Kombinovaná nomenklaturac.Český statistický úřadd.Intrastat

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Student chápe problematiku skladování potravin-Student se orientuje v právních normách potravinového práva-Student umí popsat trendy ve výrobě potravin a požadavky na kvalitu potravin-Student umí popsat záklaní kategorie zboží-Student umí používat informační databáze pro zbožínalství

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZTVRDOŇ, O. -- PRESOVÁ, R.Zbožíználství - závěrečná zpráva FRVŠBrnoMZLU v Brně2006ZPRESOVÁ, R.Význam odvětvové klasifikace ekonomických činností pro výuku zbožíznalství200531211-8516ZSIMEONOVOVÁ, J. -- GAJDŮŠEK, S. -- INGR, I.Zpracování a zbožíznalství živočišných produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2003978-80-7157-708-9ZANDERLE, P. -- SCHWARZ, H.Zbožíznalství hospodářské a zemědělsko-průmyslové : poživatiny - potraviny, pochutinyPrahaSNTL199980-902110-9-7DZÁBOJ, M.Obchodní operaceOstravaKEY Publishing2007978-80-87071-40-3

Požadavky

Student získává zápočet ze cvičení na základě zpracování seminární práce (max. 20 bodů, min. 12 bodů), prezentace seminární práce (max. 5 bodů) a zápočtové písemky (max. 20 bodů, min. 12 bodů). Seminární práci zpracovávají studenti ve skupinách po třech. Pro udělení zápočtu je nutno dosáhnout celkově min. 27 bodů. Zkoušková písemka je hodnocena max. 100 body. Student musí získat min. 70 bodů z písemné zkoušky. Celkové hodnocení student získá součtem bodů ze seminární práce a z písemné zkoušky (max. 120 bodů, min. 82 bodů).

Garant

doc. JUDr. Ing. Oldřich Tvrdoň, CSc.

Vyučující

doc. JUDr. Ing. Oldřich Tvrdoň, CSc.