Předmět Kvalita, hygiena a jakost potravin (KHJP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHJP - Kvalita, hygiena a jakost potravin, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Jakost potravin. Zdravotní nezávadnost potravin. Vztah jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin. (dotace 2/0)2.Základní právní předpisy v potravinářské legislativě (Zákon o potravinách). (dotace 2/0)3.Základní právní předpisy v potravinářské legislativě (Zákon o veterinární péči, Zákon o SZPI). (dotace 2/0)4.Přehled legislativy EU, Nařízení EP a Rady (ES) 178/2002. (dotace 2/0)5.Legislativa EU -- Nařízení EP a Rady (ES) 852/2004. (dotace 2/0)6.Analýza alimentárního rizika. (dotace 2/0)7.Radiační hygiena potravin. (dotace 2/0)8.Přirozeně se vyskytující toxické látky. Kontaminanty. Toxikanty a karcinogeny vznikající při výrobě potravin. (dotace 2/0)9.Rezidua: pesticidy, PCB, dioxiny, biologicky aktivní látky. (dotace 2/0)10.Kažení potravin působením mikroorganizmů. (dotace 2/0)11.Alimentární bakteriální infekce a intoxikace. (dotace 2/0)12.Alimentární onemocnění prionová, virová, parazitární. (dotace 2/0)13.Zvládnutí alimentárního rizika (systém HACCP). (dotace 2/0)14.Zvládnutí alimentárního rizika (sanitace v potravinářském podniku). (dotace 2/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Odpovědnost za hygienické a legislativní parametry surovin a potravin -Řídit technologický postup zpracování surovin, výroby a prodeje potravin po stránce hygienické a legislativní-schopnost identifikace vazeb technicko-technologické báze s ekonomickými prvky v rámci rozhodování-Teoretické i praktické znalosti o jakostních charakteristikách potravin
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Odpovědnost za hygienické a legislativní parametry surovin a potravin -Řídit technologický postup zpracování surovin, výroby a prodeje potravin po stránce hygienické a legislativní-schopnost identifikace vazeb technicko-technologické báze s ekonomickými prvky v rámci rozhodování-Teoretické i praktické znalosti o jakostních charakteristikách potravin
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKOMPRDA, T.Obecná hygiena potravinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2004978-80-7157-757-7ZKOMPRDA, T.Hygiena potravin : cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200380-7157-709-XDKOMPRDA, T.Legislativa a kontrola potravinBrnoMZLU199980-7157-360-4DFORSYTHE, S. -- HAYES, P.Food Hygiene, Microbiology and HACCPGaithersburgAspen Publishers19980-7514-0450-0
Požadavky
Zkouška:- povinná písemná (max. 50 min.) i ústní část zkoušky.Písemná zkouška - 8 otázek, po jejím úspěšném absolvování (min. 60%)následuje ústní zkouška v délce cca 30 min.
Garant
prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.
Vyučující
MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.