Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konzervace potravin 1 (KONZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KONZP1 - Konzervace potravin 1, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Témata přednášek: etapa A (0/2), etapa B (0/2) 1. Vývojové etapy uchovávání a zpracování potravin. Chemické složení potravin rostlinného a živočišného původu. Neúdržné potraviny. 2. Mechanické, biologické, biochemické a mikrobiologické příčiny neúdržnosti potravin a surovin. 3. Základní složky potravin, jejich interakce, spontánní příčiny jejich změn. 4. Mikrobiální kažení potravin. Vlastnosti mikroorganismů ve vztahu ke kažení potravin. Voda v potravinách. Aktivita vody jako kriterium údržnosti potravin. 5. Obrana proti mikrobiálnímu kažení potravin. Principy eubiózy, hemibiózy, abiózy a anabiózy. Formy mikrobiálního kažení potravin. 6. Abiotické metody konzervace potravin. Vylučování mikroorganismů z prostředí (vč. potravin). Přímá inaktivace mikroorganismů. 7. Termopasterace a termosterilace potravin. Chemosterilace. Radiopasterace a radiosterilace. Sterilace ultrazvukem a vysokými tlaky. 8. Anabiotické metody konzervace potravin. Osmoanabióza. 9. Konzervace potravin nízkými teplotami. Chemoanabióza. Konzervanty povolené v EU a v ČR. 10. Cenoanabióza (konzervace biologickými zásahy). Přehled o mikrobiologických požadavcích na potraviny v ČR. 11. Oxidační změny potravin. Spontánní faktory oxidace. Redoxní procesy v potravinách. 12. Oxidace fenolů, kyseliny L-askorbové, lipidů, myoglobinu (vše oxidace vzdušným kyslíkem). 13. Anaerobní oxidace. Oxidace atomárním kyslíkem, ozonem a peroxidem vodíku. 14. Ochrana potravin před oxidací. Deaerace potravin. Termická protioxidační opatření. Antioxidanty a jejich aplikace. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost vedeníOborově specifické kompetence: -Aplikace znalostí k navržení technologie výroby zdravotně nezávadné potraviny-Samostatné řízení technické a odborné činnosti výroby potravin-Schopnost navrhnout technologický postup prodloužení úchovy potravin a výsledek vhodným způsobem ověřit-Schopnost ověřit výsledek měřením mikrobiálních a fyzikálních parametrů-Znalosti o typech nežádoucích změn potravin, základních konzervačních principech a existujících metodách prodloužení úchovy potravin

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-schopnost vedeníOborově specifické kompetence: -Aplikace znalostí k navržení technologie výroby zdravotně nezávadné potraviny-Samostatné řízení technické a odborné činnosti výroby potravin-Schopnost navrhnout technologický postup prodloužení úchovy potravin a výsledek vhodným způsobem ověřit-Schopnost ověřit výsledek měřením mikrobiálních a fyzikálních parametrů-Znalosti o typech nežádoucích změn potravin, základních konzervačních principech a existujících metodách prodloužení úchovy potravin

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZKYZLINK, V.Teoretické základy konzervace potravinPrahaSNTL1988ZINGR, I.Základy konzervace potravinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-110-4DZEUTHEN, P.Food preservation techniquesCambridgeWoodhead Publishing Limited20031-85573-530-X

Požadavky

Předmět je ukončen písemnou a ústní zkouškou. Písemná část zkoušky se skládá ze 4 otázek a trvá 40 minut. K úspěšnému absolvování je nutno dosáhnout 50 % správných odpovědí. Bez úspěšného absolvování testu není možné přistoupit k ústní zkoušce. Ústní zkouška se skládá ze 3 otázek z okruhů, které jsou k dispozici od 11. týdne semestru. K ukončení musí splnit alespoň 50 %. Ke zkoušce je nutným předpokladem zápočet, který student obdrží na základě absolvování všech praktických úloh a vypracování protokolu.

Garant

prof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka Daňkováprof. Ing. Alžbeta Jarošová, Ph.D.