Předmět Laktologie (LAKT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LAKT - Laktologie, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Význam produkce mléka z hlediska výživy lidí. Produkce a spotřeba mléka a mléčných výrobků ve světě a v České republice. Složení (tuk, bílkoviny, cukry, minerální látky, vitaminy, enzymy atd.), jakost (mikrobiologická jakost, somatické buňky, inhibiční látky, cizorodé látky) a vlastnosti (fyzikální, chemické, technologické a senzorické) kravského mléka a faktory, které je ovlivňují (druh, plemeno, výživa, zdravotní stav atd.). Zásady hygienického získávání, ošetřování a skladování mléka. Mikrobiologická kvalita mléka. Způsoby hodnocení mléka ve světě a v České republice. Součástí výuky jsou laboratorní cvičení základních analýz syrového mléka (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za kvalitu mléka, řídit nákup mléka a hygienické získávání mléka-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny určené pro mlékárenskou výrobu-Schopnost řídit nákup mléka a hygienické získávání mléka-Schopnost vyhodnotit a interpretovat naměřené hodnoty v mlékárenské laboratoři-Schopnost vyhodnotit kvalitu syrového mléka-Teoretické i praktické znalosti o chemickém složení mléka a o metodách stanovení jednotlivých složek
Získané způsobilosti
Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za kvalitu mléka, řídit nákup mléka a hygienické získávání mléka-Nést zodpovědnost za rozhodování o složení a vlastnostech suroviny určené pro mlékárenskou výrobu-Schopnost řídit nákup mléka a hygienické získávání mléka-Schopnost vyhodnotit a interpretovat naměřené hodnoty v mlékárenské laboratoři-Schopnost vyhodnotit kvalitu syrového mléka-Teoretické i praktické znalosti o chemickém složení mléka a o metodách stanovení jednotlivých složek
Literatura
TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZGAJDŮŠEK, S.LaktologieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-657-3DSTEELE, J L. -- MARTH, E H.Applied dairy microbiologyNew YorkMarcel Dekker2001978-0-8247-0536-7DWALSTRA, P. -- WOUTERS, J T M. -- GEURTS, T J.Dairy science and technologyBoca RatonCRC/Taylor & Francis2006978-0-8247-2763-5DLUKÁŠOVÁ, J. a kol.Hygiena a technologie produkce mlékaBrnoVeterinární a farmaceutická univerzita199980-85114-53-4DGÖRNER, F. -- VALÍK, L.Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálného pôvodu, ktorých zárodky sú prenášané poživatinamiBratislavaMalé Centrum200480-967064-9-7
Požadavky
Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce. Napsání zápočtového zkušebného testu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 30 min, se skládá z 10 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.
Garant
prof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Lukáš DvořákIng. Táňa Lužová, Ph.D.Ing. Roman PytelMgr. Ing. Vladimír Sýkoraprof. Ing. Květoslava Šustová, Ph.D.Ing. Jana Teplá