Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropometrická standardizace (ASD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ASD - Antropometrická standardizace, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Antropometrie - měření tělesných rozměrů všemi dostupnými antropometrickými měřidly. (dotace 0/0) a.Vývoj klasických antropometrických metod i pro praktické uplatnění. Metoda kánonů (osminový, gabaritní a dosahové rozměry).b.Antropometrické přístupy a variabilita rozměrů lidského těla a jejich částí. Vytvoření kontrolního souboru. Nácvik měření ergonomických rozměrů pro konstruování podle ISO normy 7250.c.Práce s antropometrickými údaji v různých databázích (souhrnné charakteristiky vs. individuální matice). Způsob uspokojení devadesáti procent populace, vč. teoretického výpočtu.2.Antropometrická standardizace rozměrů ke konstruování podle ISO CEN ČSN 7250. (dotace 0/0) a.Anatomické zvláštnosti různých pracovních, uživatelských a odpočivných pozic těla a jejich změn. Fyziologické podklady kosterně svalového aparátu (nebezpečí vzniku a výskytu vad držení těla).b.Výběr základních typových rozměrů pro konstrukci některých typů zařízení podle řešeného problému. Stanovení tolerančního intervalu, tvorba velikostních typů a jejich počtu a procentního zastoupení v populaci. Další tvorba standardu velikostního typu z dalších konstrukčních antropometrických rozměrů.c.Somatografická metoda posouzení konstrukce zařízení (plošný manekýn, pohyblivý manekýn, člověk). Testy psychické pohody a individuální zvláštnosti uživatelů, včetně teritoriálního chování.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZRÓNAY, E. -- SLÁMA, O.Ergonómia a bezpečnosť pri práci v lesnom hospodárstveBratislavaPríroda198980-07-00046-1ZPETR, J.ErgonomiePrahaCodex199980-85963-97-3ZŠEDIVÝ, V. -- KOHOUT, V.Ergonomie : (cvičení)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199580-7157-182-2ZŠEDIVÝ, V.Ergonomie : cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-763-4ZGILBERTOVÁ, S. -- MATOUŠEK, O.Ergonomie : optimalizace lidské činnostiPrahaGrada Publishing200280-247-0226-6ZŠEDIVÝ, V.Ergonomie a BOZPonlineZKRÁL, M.Ergonomie v pojetí legislativy a technické normalizaceRožnov pod RadhoštěmRožnovský vzdělávací servis200280-238-9179-0ZONDRÁČEK, K. -- PETR, J.Metodika sledování zátěže vertebrální části páteře u obsluh lesnických strojů a její ověřeníVýsledky lesnického a zemědělského ergonomického výzkumu za roky 1986-1990Brno34--37DBláha, P. a kol.: Antropometrie čs. populace od 6 do 55 let (Čs. spartakiáda 1985). ÚŠ ČSS a ÚNZ VS, 4 části, 1074 s., Praha, 1986.DSedivy, V. Ergonomics and Occupational Safety. (Will be sent by email.)DŠedivý, V.: Antropologie živého člověka. Modulová skripta v edici Panoráma biologické a sociokulturní antropologie, (ed.) J. Malina, Nadace Universita Masarykiana, edice Scientia, 60 s., kat. antrop. PřF MU, Brno, 2005 (objednáno, nevydáno).DŠEDIVÝ, V. Ergonomické rozměry české školní mládeže pro potřeby průmyslu. Kandidátská disertační práce PřF UK, Praha, 221 s., 1976.

Požadavky

Předmět je ukončen komisionální ústní zkouškou v trvání 1-1,5 hod. Jsou vyžadovány znalosti z učebnice Ergonomie a BOZP v plném rozsahu. Ověřuje se schopnost praktické aplikace znalostí, zejména týkajících se disertační práce.

Garant

RNDr. Vladimír Šedivý, CSc.

Vyučující

RNDr. Vladimír Šedivý, CSc.