Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dendrometrie (DEND)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DEND - Dendrometrie, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do předmětu, měření a jeho přesnost a správnost (dotace 2/2)2.Výběrové metody. Podstata výběru, jeho typy a možnosti použití v dendrometrii (dotace 4/2) a.Náhodný výběrb.systematický a stratifikovaný výběrc.výpočet velikosti výběru3.Měření základních taxačních veličin. Měření tlouštěk. Průměrky. Měření výšek. Výškoměry. Relaskopické pomůcky (dotace 2/0)4.Výpočet středních porostních charakteristik, jejich spolehlivost (dotace 2/2) a.Střední tloušťky a výškyb.Využití intervalových odhadů5.Výškové funkce a křivky. (dotace 0/0)6.Modely tloušŤkové a výškové struktury (dotace 2/4)7.Lesnické krychlící vzorce. (dotace 2/2)8.Objem stojících stromů. Objemové tabulky. Tabulky jednotných objemových křivek. (dotace 2/2)9.Zjišťování zásoby porostů. Metody reprezentativní - kruhové a pásové zkusné plochy, metoda relaskopická. (dotace 4/6) a.Metoda průměrkování naplno.b.Metody reprezentativní - kruhové a pásové zkusné plochy, metoda relaskopická10.Bonita, redukovaná plocha, zakmenění, zastoupení dřevin. (dotace 2/0)11.Růst a přírůst stromů a porostů. (dotace 4/6) a.obecná formulace růstových a přírůstových funkcíb.praktický výpočet Michajlovovy a Korfovy růstové funkcec.růstové tabulky12.Hlavní cvičení 4 dny (dotace 0/0) a.měření v zadaných porostechb.zpracování naměřených dat (výpočet zásoby zadaného celku všemi probíranými metodami)

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-týmová práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Osvojení si matematického aparátu potřebného pro popis a modelovaní realných jevů a dějů.-Schopnost aplikovat profesní znalosti pro řešení praktických lesnických problémů.-Schopnost práce v terénu-Schopnost rozumět údajům lesních hospodářských plánů-Schopnost soustředit se na podstatu problému a odhlédnutí od vedlejších faktorů.-Zvýšení úrovně grafického projevu.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZACH, J. -- DRÁPELA, K. -- SIMON, J.Dendrometrie : CvičeníBrnoVŠZ199480-7157-121-0ZDRÁPELA, K. -- ZACH, J.Dendrometrie (Dendrochronologie)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199580-7157-178-4ZKORF, V.DendrometriePrahaStátní zemědělské nakladatelství1972ZKORF, V.DendrometrieAcademia1974ZŠMELKO, Š.DendrometriaZvolenTechnická univerzita vo Zvolene200080-228-0962-4ZŠMELKO, Š.Dendrometria : [vysokoškolská učebnica]Vo ZvoleneTechnická univerzita2007978-80-228-1828-5DDRÁPELA, K. -- SIMON, J.Dendrometrické charakteristikyStrategie managementu lesních území se zvláštním statutem ochrany12010DŠMELKO, Š.Matematicko-štatistická inventarizácia zásob lesných porastovBratislavaSAV1968DŠMELKO, Š. a kol.Meranie lesa a drevaZvolenÚstav pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR200380-89100-14-7DWENK, G. -- ŠMELKO, Š. -- ANTANAITIS, V.Rast, štruktúra a produkcia lesaBratislavaPríroda1992

Požadavky

zápočet (10 protokolů, celkem max 30 bodů, min. nutno získat 20), účast na hlavním cvičení, obhajoba výsledků HC.zkouška - bodovaná písemná (z 30 bodů nutno získat na E alespoň 15)

Garant

doc. Ing. Karel Drápela, CSc.

Vyučující

Ing. Zdeněk Adamec, Ph.D.doc. Ing. Karel Drápela, CSc.Ing. Barbora Fedorová