Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie krajiny a geobiocenologie (EKKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKKR - Ekologie krajiny a geobiocenologie, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Definice krajiny, ekologie krajiny, její vznik, vývoj, význam, současné trendy, krajinně ekologické školy (dotace 2/0)2.Diferenciace současného stavu krajiny, mapování biotopů a krajiny (dotace 4/0) a.přípravné mapování, základní mapování, podrobné mapováníb.NATURA 2000c.sekundární analýza údajů o využití půdy3.Kategorizace geobiocenóz podle intenzity antropogenního ovlivnění a podle stupně ekologické stability. (dotace 2/0) a.Typy biotopů ČR (charakteristiky, rozšíření, ohrožení, management)4.Homogenita a heterogenita krajiny, individuální a typologické členění krajiny (dotace 2/0)5.Struktura krajiny (matrice, plošky, koridory, charakteristika sítě v krajině) (dotace 2/0)6.Dynamika krajiny (dotace 4/0) a.Ekologická stabilita krajiny, homeostáze, homeorhéza, Ekologický stres v krajiněb.Sukcese ekosystémů a historický vývoj krajinyc.Proměny středoevropské krajiny pod vlivem člověka a možnosti jejich analýzy7.Geoekologické prognózy, globální změny (dotace 2/0)8.Ekologická síť v krajině (dotace 4/0) a.Ekologicky významné segmenty krajiny, Prostorově strukturní členění, Funkční členění (Biocentra, biokoridory, interakční prvky), Členění podle biogeografického významub.Vymezování kostry ekologické stabilityc.Navrhování územních systémů ekologické stability, Současný stav projektování, realizace a péče o skladebné prvky ÚSES, Evropská ekologická síť9.Příklady aplikace ekologie krajiny (dotace 2/0)10.Aplikace geobiocenologie v ekologii krajiny s využitím GIS (dotace 2/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-tvorba projektů a jejich management-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Znalost funkcí krajiny-Znalost krajinně-ekologických aplikací-Znalost skladebných součástí krajiny-Znalost tvorby ekologické sítě v krajině

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost řešit problémy-tvorba projektů a jejich management-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Znalost funkcí krajiny-Znalost krajinně-ekologických aplikací-Znalost skladebných součástí krajiny-Znalost tvorby ekologické sítě v krajině

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNDBuček, A., Lacina, J. (2008). Geobiocenologie II. Geobiocenologická typologie krajiny České republiky. MZLU, 2008.DForman, R.T.T., Godron, M.(1993): Krajinná ekologie. Academia, Praha.DChytrý, M., Kučera, T., Kočí, K. (eds.) (2001). Katalog typů biotopů České republiky. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha.DKovář, P. (2008). Ekosystémová a krajinná ekologie. Skriptum UK v Praze.DMaděra, P., Zimová, E. (eds.) (2004). Metodické postupy projektování lokálních ÚSES. Multimediální učebnice, LDF MZLU v Brně, CD RomDMěkotová, J. (2007). Principy v obecné a aplikované krajinné ekologii. Skriptum UP Olomouc.

Požadavky

Zápočet bude udělován po odevzdání seminární práce na téma Krajinně-ekologické hodnocení segmentu krajiny (min. 20 stran + mapové přílohy) a její prezentaci (15 min. + diskuze). Zápočet je podmínkou k ústní zkoušce. Zkouška bude probíhat ústní formou (30 min) nad předem danými okruhy otázek.

Garant

prof. Dr. Ing. Petr Maděra

Vyučující

Ing. Linda Černušákováprof. Dr. Ing. Petr Maděra