Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie (ERGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ERGO - Ergonomie, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Ergonomie - definice, vývoj, mezinárodní spolupráce; systémová analýza a syntéza; multidisciplinarita ergonomie. (dotace 0/0) a.Antropologie - rozměry pracovníků pro konstrukci strojů, pomůcek a pracoviště (dosahy a výhledy, pracovní polohy a pohyby). Biomechanika - rozsahy pohybů v kloubech, síly, tlaky, rychlosti a četnosti pracovních pohybů a poloh.b.Fyziologie práce - funkce kosterně svalové soustavy, trávicí, dýchací, srdce a oběhové, hormonální a nervové orgánů a soustav při práci; výkon a únava, typy prací, výkonnové normy a režim práce a odpočinku.c.Hygiena práce - pracovní podmínky a faktory pracovního prostředí (limity a měření). Lékařství - první pomoc.d.Bezpečnost práce - legislativa a povinnosti tripartity; stanovení rizik; pracovní úrazy a choroby z povolání; prevence.e.Technika - pracoviště, ovládaře a sdělovače, nástroje, spolehlivost strojů, check-list.f.Design - konstrukce dle zásad ergonomie a bezpečnosti; psychická a estetická působnost výtvarných principů.g.Ekonomie - čas jsou peníze, chronometráž, odměňování.h.Psychologie práce - výběr pracovníků, motivace, konflikty; role vedoucího, typy řízení a komunikace.i.Sociologie práce - formální a neformální skupiny, plnění sociální role, sociometrie.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠEDIVÝ, V.Ergonomie : cvičeníBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-763-4ZŠEDIVÝ, V.Ergonomie a BOZPonlineZRÓNAY, E. -- SLÁMA, O.Ergonómia a bezpečnosť pri práci v lesnom hospodárstveBratislavaPríroda198980-07-00046-1ZCHUNDELA, L.ErgonomiePrahaČVUT v Praze200580-01-02301-XZPETR, J.ErgonomiePrahaCodex199980-85963-97-3ZGILBERTOVÁ, S. -- MATOUŠEK, O.Ergonomie : optimalizace lidské činnostiPrahaGrada Publishing200280-247-0226-6ZKRÁL, M.Ergonomie v pojetí legislativy a technické normalizaceRožnov pod RadhoštěmRožnovský vzdělávací servis200280-238-9179-0ZHuman resources management & ergonomics: HRM & EISSN 1337-0871ZHANKER, J.Metodika racionalizácie práceBratislavaPráca1975ZVANDASOVÁ, D.Srovnání technologií těžby harvestorem a motorovou pilou z hlediska ergonomie, bezpečnosti práce, zdravotních rizik a vlivu na životní prostředí.MZLU v Brně2008ZGLIVICKÝ, V. a kol.Úvod do ergonomiePrahaPráce1975

Požadavky

Předmět je ukončen komisionální ústní zkouškou v trvání 1-1,5 hod. Jsou vyžadovány znalosti z učebnice Ergonomie a BOZP v plném rozsahu. Ověřuje se schopnost praktické aplikace znalostí, zejména týkajících se disertační práce.

Garant

PhDr. Petr Fiľo, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Fiľo, Ph.D.