Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční řízení (FRIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FRIZ - Finanční řízení, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do podnikového finančního řízení (dotace 2/2) a.Cíle a principy finančního řízeníb.Vztah podnikového finančního řízení k jiným ekonomickým disciplínámc.Typy a fáze finančního rozhodování podnikud.Téma cvičení: Orientace ve výkazech finančního a manažerského účetnictví2.Účetnictví - základní informační zdroj finančního řízení (dotace 2/2) a.Účetní systémy a obecně uznávané účetní zásadyb.Legislativní předpisy, harmonizace účetnictví v EU, IFRS, GAAPc.Výstupy účetnictví pro finanční řízení, výroční zprávad.Vliv účetních operací na finanční rozhodováníe.Téma cvičení: optimalizace kapitálové struktury.3.Finanční analýza - základ finančního řízení (dotace 2/2) a.Úloha finanční analýzy v podnikovém finančním řízeníb.Poměrové ukazatele a komparativní analýzac.Přidaná hodnota jako ukazatel růstu podnikud.Pyramidová soustava ukazatelů, identifikátory finančního zdraví podnikue.Téma cvičení: Finanční analýza - aplikace poměrových ukazatelů.4.Faktor času a riziko ve finančním rozhodování (dotace 2/2) a.Časová hodnota penězb.Současná hodnota zvláštních typů peněžních proudů, reálný úrokc.Pojetí a různé druhy rizikd.Měření rizikae.Téma cvičení: Časová hodnota peněz5.Finanční aspekty zakládání podniků (dotace 2/2) a.Podniky akciového a neakciového typub.Finanční struktura podniku - obsahc.Míra zadlužení podniku a optimální finanční strukturad.Význam cash flow ve finančním řízení podniku, metody výpočtu cash flowe.Téma cvičení: Peněžní toky6.Řízení pracovního kapitálu podniku (dotace 2/2) a.Řízení zásobb.Řízení pohledávek, vymáhání pohledávek,c.Řízení peněžních prostředků, metody placeníd.Stanovení optimální výše oběžného majetkue.Téma cvičení: Řízení pohledávek7.Metody placení, cenné papíry a finanční trhy (dotace 2/2) a.Metody, postupy a formy plateb.b.Druhy cenných papírů a kapitálové trhy.c.Téma cvičení: Základy oceňování podniku8.Pojištění pohledávek, EGAP (dotace 2/2) a.Pojištění pohledávekb.Exportní garanční a pojišťovací společnost EGAPc.Téma cvičení: Žádost podniku o bankovní úvěr9.Kapitálové plánování a investiční rozhodování (dotace 2/2) a.Odpisy jako interní zdroj financováníb.Podnikový zisk a faktory jeho růstuc.Externí zdroje dlouhodobého financováníd.Leasingové financováníe.Téma cvičení 9 a 10: Hodnocení ekonomické efektivnosti investičního projektu10.Řízení podniku ve finanční tísni (dotace 2/2) a.Predikce finanční tísněb.Sanace a zánik podnikuc.Průběh insolvenčního řízeníd.Téma cvičení 9 a 10: Hodnocení ekonomické efektivnosti investičního projektu11.Finanční plánování a kontrola (dotace 2/2) a.Cíle a pojetí finančního plánub.Dlouhodobý finanční plán podnikuc.Krátkodobé finanční plány, operativní cash flowd.Využití controllingu a auditingu ve finančním řízeníe.Téma cvičení: Finanční plánování - rozpočet12.Banka a podnik (dotace 2/2) a.Informační toky podnik - bankab.Úvěr jako finanční kategoriec.Téma cvičení: prezentace semestrálních prací13.Diskusní téma (dotace 2/2) a.Diskuse nad aktuálním finančním tématem.b.Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost organizace a plánování-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost ekonomického hodnocení investic-Schopnost finančního plánování-Schopnost zpracování finanční analýzy-Znalost základů finanční matematiky-Způsobilost k finančnímu rozhodování

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZČIŽINSKÁ, R. -- MARINIČ, P.Finanční řízení podniku : moderní metody a trendyPrahaGrada2010978-80-247-3158-2ZKISLINGEROVÁ, E. a kol.Manažerské financeV PrazeC.H. Beck2010978-80-7400-194-9ZFOTR, J. -- SOUČEK, I.Investiční rozhodování a řízení projektů : jak připravovat, financovat a hodnotit projekty, řídit jejich riziko a vytvářet portfolio projektůPrahaGrada2011978-80-247-3293-0DPOLOUČEK, S. a kol.BankovnictvíV PrazeC.H. Beck200680-7179-462-7DDVOŘÁKOVÁ, D.Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS 3. vyd. BrnoComputer Press2011978-80-251-3652-2

Požadavky

Předmět je vyučován 13 týdnů.85% povinná účast na cvičeních. Za jednu účast jsou přiděleny 4 body. V automatickém systému hodnocení dosáhnout minimálně 44 bodů z maximálně 52 bodů.Písemný test v délce 30 minut. Počet otázek 15, z toho 10 teoretických za 1 bod a 5 praktických výpočtů za 2 body. V hodnocení testu dosáhnout minimálně 15 bodů z maximálně 20 bodů.Vypracování semestrální práce a její prezentace v délce 15 minut na vybrané téma. Práce je zpracována ve skupinách po 3-4 studentech. Za úspěšné obhájení získá student min. 26 max. 40 bodů. Pro udělení zápočtu je nutné získat minimálně 80 bodů z 107. Splnění podmínek zápočtu tvoří 50% celkového hodnocení.Ústní zkouška v délce 30 minut. Ústní odpověď na 2 témata z celkového počtu 35 otázek. Bez písemné přípravy. Zkouška tvoří 50% celkového hodnocení.

Garant

Ing. David Březina, Ph.D.

Vyučující

Ing. David Březina, Ph.D.Ing. Iveta KališováIng. Dalibor Šafařík, Ph.D.doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D.