Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geodézie (GEDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GEDS - Geodézie, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Geodézie - základní pojmy. (dotace 4/2) a.Tvar a rozměry zemského tělesa.b.Vliv zakřivení zemského povrchu na geodetické práce.2.Přesnost měření. (dotace 2/2) a.Charakteristiky přesnosti.b.Geometrická přesnost ve výstavbě.3.Úvod do kartografických zobrazení. (dotace 4/2) a.Souřadnicové systémy zeměpisných a pravoúhlých souřadnicb.Mapová díla ČR. Mapy a jejich měřítka.c.Bodová pole.4.Měření úhlů a délek. (dotace 2/6) a.Geodetické přístroje. Měření GPS.b.Číselná tachymetrie.c.Měření a zobrazení výškopisu. Podélný profil, příčný profil, topografická plocha, sklon topografické plochy.5.Výšková měření (dotace 2/4) a.Nivelační přístroj a nivelace.b.Trigonometrické měření výšek.c.Výškové systémy.6.Vytyčování staveb. (dotace 2/4) a.Vytyčovací síť.b.Vytyčovací práce na pozemních stavbách.c.Vytyčení části oblouku kružnice.7.Základní souřadnicové výpočty. (dotace 4/2) a.Souřadnicová geometrie (COGO)b.Výpočty ploch.c.Výpočty objemů.8.Náležitosti situačních a vytyčovacích výkresů. (dotace 2/2) a.Tvorba dokumentace měření. Využití CAD systémů.b.Čtení výkresů terénních úprav a výkresů základů.c.Vytyčení části kruhového oblouku.9.Umístění a vytyčení stavebního objektu. (dotace 2/2) a.Přesnost vytyčení.b.Požadavky na umístění stavby.c.Požadavky na oslunění stavby.10.Katastr nemovitostí. (dotace 4/2) a.Základní legislativní normy. Geometrická a polohová přesnost dat katastru.b.Využití dokumentace katastru nemovitostí pro přípravu staveb.c.Vztah pozemkové evidence a stavebního zákona.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Analýza prostorových dat.-Rozvíjení prostorové představivosti-Schopnost řešit prostorové problémy-Vytvoření profesionálních a technických znalostí specifických pro stavební měření.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMATĚJÍK, M.Geodézie pro dřevostavbyBrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7509-130-7ZMATĚJÍK, M. -- VITÁSKOVÁ, J.Geodézie - katastr nemovitostíBrnoMZLU v Brně200280-7157-568-2ZKOPÁČIK, A. -- STANĚK, V. -- HOSTINOVÁ, G.Geodézia v stavebníctveBratislavaJaga Group2007978-80-8076-048-9DROBINSON, A H. a kol.Elements of cartographyNew YorkJohn Wiley & Sons19950-471-55579-7DANDERSON, J M. -- MIKHAIL, E M.Surveying : theory and practiceBostonWCB/McGraw-Hill19980070159149

Požadavky

Zápočet a zkouška. Podmínkou ke získání zápočtu je vypracování průběžně zadávaných programů a alespoň 80% účast na semestrálních cvičeních. Zkouška se skládá z části písemné ve formě příkladu na aplikaci souřadnicové geometrie a z části ústní, teoretické. Požadované znalosti odpovídají rozsahem sylabu.

Garant

Ing. Miloš Cibulka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Cibulka, Ph.D.