Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie a geotechnika (GEGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu GEGE - Geologie a geotechnika, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vznik, vývoj a význam oboru lesnická geologie se zaměřením na práci v krajině (dotace 2/0)2.Základy geochemie zemské kůry (dotace 2/2) a.mamkroelementyb.mikroelementy3.Hlavní horninotvorné nerosty (dotace 6/8) a.křemičitany (primární alumosilikáty, druhotné alumosilikáty, primární Mg-Fe křemičitany, druhotné Mg-křemičitany, druhotné Al-křemičitany, borokřemičitany)b.oxidy (oxidy Si, Al, Fe, Mn, Ti)c.uhličitanyd.fosforečnanye.halovcef.sirníkyg.síranyh.prvkyi.nerostné látky organické povahy4.Nejrozšířenější horniny ČR - systém (dotace 8/10) a.horniny vyvřeléb.horniny usazenéc.horniny přeměněné5.Geologie dynamická - g.enodogenních a exogenních sil (dotace 1/0)6.Základy geomorfologie (dotace 1/1)7.Základy hydrogeologie (dotace 1/0)8.Zvětrávání hornin (dotace 1/1) a.mechanickéb.chemickéc.biologické9.Klasifikace matečních hornin lesních půd (dotace 1/0) a.horniny vyvřeléb.horniny usazenéc.horniny přeměněné10.Geologie regionální (dotace 2/1) a.Český masívb.Západní karpaty11.geologie užitá (dotace 1/1) a.geologické mapy a profilyb.sondováníc.geologické podklady pro pozemkové úpravy a meliorační práce12.Základy inženýrské geologie (dotace 1/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost hodnotit horninové prostředí ve vztahu k živinám a lesním půdám-Schopnost identifikovat základní geologické regionální jednotky ČR-Schopnost rozpoznat hlavní horninotvorné minerály-Schopnost rozpoznat vybrané typy hornin v ČR

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost hodnotit horninové prostředí ve vztahu k živinám a lesním půdám-Schopnost identifikovat základní geologické regionální jednotky ČR-Schopnost rozpoznat hlavní horninotvorné minerály-Schopnost rozpoznat vybrané typy hornin v ČR

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBAJER, A. -- KUČERA, A. -- VRANOVÁ, V.GeologieBrno, LDF MENDELUhttps://akela.mendelu.cz/~xcepl/inobio/skripta/Geologie_skripta.pdf2014ZLAŠTOVIČKA, Z. -- JELÍNEK, S.Cvičení z lesnické a zemědělské geologieBrnoVŠZ1987ZJELÍNEK, S. -- BAJER, A.Cvičení z lesnické a zemědělské geologieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200280-7157-610-7ZLAŠTOVIČKA, Z. -- DOLEŽALOVÁ, J.Lesnická a zemědělská geologie : (praktikum z geologie pro zemědělské a lesnické obory)BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199680-7157-199-7ZSTEJSKAL, J. -- PELÍŠEK, J.Lesnická geologiePrahaSZN1956ZHRUŠKA, B.Lesnická geologiePrahaSPN199380-7157-065-6ZSTEJSKAL, J.Lesnická geologiePrahaSZN1968ZTURK, J. -- THOMPSON, G R.Environmental geoscienceFort WorthSaunders College Publishing19950-03-098866-7ZMONTGOMERY, C W.Fundamentals of GeologyDubuqueWCB Publishers19970-697-32986-0ZBAJER, A. -- MATYÁŠEK, J. -- REJŠEK, K. -- SUK, M.PetrologieBrnoMU v Brně, MZLU v Brně2004ZKARÁSEK, J.Základy obecné geomorfologieBrnoMasarykova univerzita200180-210-2567-0ZSTEJSKAL, J.Zemědělská geologiePrahaSZN1967ZHRUŠKA, B. -- JELÍNEK, S.Lesnická geologieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199880-7157-321-3DKarásek, J. Základy obecné geomorfologie Skriptum. MU, Brno, 2001.

Požadavky

Požadavky na zápočet: praktická zkouška poznávání jednak hlavních horninotvorných minerálů a jednak jednotlivých hornin (dva oddělené testy). Podmínky zápočtu splněny v případě 80% úsěšnosti každého dílčího testu.Zkouška sestávající z písemné a ústní části. V obou dvou těchto částech je kladen důraz na vazbu mezi aplikovanou geologií a potřebami jak správ povodí řek ČR, tak odbory státních správ, zabívajících se územním plánováním.

Garant

doc. Mgr. Aleš Bajer, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Aleš Bajer, Ph.D.