Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Harvestorové technologie lesní těžby (HTLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HTLT - Harvestorové technologie lesní těžby, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvodní blok (dotace 0/4) a.Základní charakteristika vysoce mechanizovaných technologií lesní těžby, historie.b.Charakteristika a systematika hlavních prvků soustav strojů vysoce mechanizovaných technologií lesní těžby (harvestory, vyvážecí traktory).c.Příprava operátorů s ohledem na údržbu strojů, ergonomii a bezpečnost práce.2.Konstrukční charakteristiky harvestorů, vyvážecích traktorů a vyvážecích souprav. (dotace 0/8) a.Teoretická východiska a základy konstrukce hydraulických systémů těžebních strojů.b.Charakteristika a vlastnosti hlavních konstrukčních uzlů harvestorů -- podvozek (kolový, pásový, ostatní), motorová část, kabina, pracovní část s kácecí hlavicí, apod.c.Charakteristika a vlastnosti hlavních konstrukčních uzlů vyvážecích traktorů -- podvozek (kolový, pásový, kolopásový), motorová část, kabina, výložník s drapákem, ložný prostor, apod.d.Požadavky na paliva a maziva.e.Měřící a řídící systémy těžebních strojů.f.Druhování dříví operátorem harvestoru s využitím palubních počítačů, přenos dat pro evidenci a prodej dříví.3.Technologické postupy při práci s harvestory a vyvážecími traktory (dotace 0/10) a.Faktory ovlivňující nasazení harvestorů a vyvážecích traktorů.b.Rozčlenění a příprava pracovišť v porostu a na odvozním místě.c.Výběr strojních technologií podle charakteristik stanoviště a technicko-ekonomických požadavků.d.Optimalizace nasazení harvestorů a vyvážecích traktorů dle technických parametrů s ohledem na terén a ekologii.e.Optimalizace uplatnění vyvážecích traktorů v závislosti na parametrech harvestorů, dodavatelských podmínkách, terénních podmínkách a únosnosti podloží.f.Pracovní postupy v předmýtní a mýtní těžbě ve standardních podmínkách.g.Pracovní postupy v předmýtní a mýtní těžbě v mimořádných podmínkách (stanoviště, kalamita).h.Přejímání a předávání pracovišť.i.Přejímání dřeva na všech úrovních s ohledem na kvalitu a kvantitu.4.Závěrečný blok (dotace 0/6) a.Výkonnostní a ekonomické parametry vysoce mechanizovaných technologií lesní těžby.b.Škody na půdě a porostu způsobené kmenovou a sortimentní technologií.c.Druh škod a příčiny jejich vzniku.d.Kontrolní metody pro vyjádření škod.e.Minimalizace míry poškození půdy a porostů.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost práce v mezinárodním kontextu-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-týmová práce-uvědomění si konceptu kvality-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost samostatně vymezit, pojmenovat a tvůrčím způsobem řešit teoretické a praktické lesnické problémy.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNERUDA, J. a kol.Harvestorové technologie lesní těžbyBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-807375-842-4ZNERUDA, J. a kol.Technika a technologie v lesnictví : učební text pro předměty Technika a technologie v lesnictví, Základní procesy těžby a dopravy dříví, Technika a technologie lesní těžby a Technika a technologie dopravy dříví.. Díl prvníBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-839-4ZNERUDA, J. a kol.Technika a technologie v lesnictví : učební text pro předměty Technika a technologie v lesnictví, Základní procesy těžby a dopravy dříví, Technika a technologie lesní těžby a Technika a technologie dopravy dříví.. Díl druhýBrnoMendelova univerzita v Brně2013978-80-7375-840-0ZULRICH, R. -- NERUDA, J. -- ZEMÁNEK, T. -- ZEMAN, V. -- ZEMAN ML, V. a kol.Metodika využití těžebně dopravních strojů John DeereBrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7375-946-9ZNERUDA, J. -- VALENTA, J.Faktory výkonnosti harvestorových technologií lesní těžbyBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-821-5DUUSITALO, J.Introduction to forest operations and technology[Tampere, Finland]DSKOUPÝ, A. a kol.Multikriteriální hodnocení technologií pro soustřeďování dřívíPrahaLesnická práce, s.r.o.2011978-80-7458-016-1DULRICH, R. -- NERUDA, J. -- MORAVEC, P. -- DOLEJSKÝ, V. -- POLICAR, J.Harvestorové technologie v podmínkách lesního hospodářství ĆRBrnoTribun EU, s.r.o.2009978-80-7399-638-3DULRICH, R. -- HOMOLA, P.Harvestorové technologie v podmínkách lesního hospodářství ĆRDVD-ROMBrnoDMALÍK, V. -- DVOŘÁK, J.Harvestorové technologie a vliv na lesní porosty : Harvester technologies and impact on forest standsPraha [i.e. Kostelec nad Černými lesy]Lesnická práce2007978-80-86386-92-8DHarvestorové technologieCD-ROMTV-VIDEOPRODUKCE, s.r.o., VikýřoviceDNeruda, J. a Švenda, A., Malé technologie v lesním hospodářství, Studie. Dílčí projekt č. 3 dílčího záměru č. 3, VZ č. CEZ MSM434100005"Trvale udržitelné obhospodařovávání lesů a krajiny", MZLU Brno, 2001, 60 s.DOdborné a vědecké lesnické časopisy, např. Lesnická Práce, Forest Magazín, Journal of Forest Science, Forsttechnische Informationen, Forst und Technik, Forstmaschinen-Profi apod., databáze ústavu lesnické a dřevařské techniky a ústřední knihovny LDF MZLU v Brně.

Požadavky

Zápočet. Znalost látky v rozsahu výuky.

Garant

prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc.Ing. Tomáš Zemánek, Ph.D.