Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana půdy v lesním hospodářství (OPLH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPLH - Ochrana půdy v lesním hospodářství, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Abstrakt sylabu předmětu: Ochrana půdy nabývá v současném chápání trvale udržitelného lesního hospodářství založeného na vyváženosti zajištění plnění produkčních a mimoprodukčních/společenských funkcí lesa mimořádného významu. Cvičení předmětu by byla zblokována s cílem praktického předvedení možností aktivní upravy kvality lesní půdy v současných podmínkách antropogenní zátěže na území střední Evropy. Přednášky by vycházely jednak z analýzy možnosti zabezpečování svahů a širšího vnímání významnosti melioračních dřevin v lesních porostech a jednak z hodnocení možností aktivní nápravy vlivu imisních spadů na chemismus lesní půdy včetně analýzy vlivu vápnění na vlastnosti lesních půd, účinnosti provozního vápnění a monitoring vývoje lesních půd v oblastech s nutností jejich zvýšené ochrany. (dotace 0/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat profesní znalosti pro řešení praktických lesnických problémů.-Schopnost práce v terénu-Schopnost soustředit se na podstatu problému a odhlédnutí od vedlejších faktorů.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-etické závazky-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-uvědomění si konceptu kvality-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat profesní znalosti pro řešení praktických lesnických problémů.-Schopnost práce v terénu-Schopnost soustředit se na podstatu problému a odhlédnutí od vedlejších faktorů.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZSPIRHANZL-DURIŠ, J.Erose půdy a ochrana proti níPrahaPřírodovědecké vydavatelství1952ZPRAX, A. -- POKORNÝ, E.Klasifikace a ochrana půdBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200480-7157-746-4ZPRAX, A. -- POKORNÝ, E.Klasifikace a ochrana půdBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199680-7157-186-5ZPOKORNÝ, E.Klasifikace a ochrana půdBrnoMZLU v Brně199680-7157-186-5ZHORÁČEK, J. -- VÁCHALOVÁ, R.Ochrana a využití půdy v podhorských oblastechČeské BudějoviceZemědělská fakulta Jihočeské university200580-7040-818-9ZPASÁK, V. a kol.Ochrana půdy před erozíPrahaStátní zemědělské nakladatelství1984

Požadavky

Ukončení předmětu - zápočtový test základních znalostí v rozsahu přednášek.

Garant

doc. Dr. Ing. Dušan Vavříček

Vyučující

Ing. Aleš Kučera, Ph.D.doc. Dr. Ing. Dušan Vavříček