Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika (PEDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEDS - Podniková ekonomika, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Ekonomie a ekonomika, hospodářský proces, odvětvová struktura dřevařského průmyslu a stavebnictví, ekonomické prostředí EU (dotace 2/2) a.Výchozí pojmy ekonomie, hospodářská proces, ekonomické kategorie, hospodářská politika státu.b.Odvětvová struktura dřevozpracujícího průmyslu.c.Téma cvičení: Veřejně dostupné informační zdroje o ekonomických subjektech v České republice.2.Podstata podniku a podnikání, výrobní faktory, typologie podniků (dotace 2/2) a.Podnik jako systém, osoba podnikatele, okolí podniku.b.Typologie podniku.c.Téma cvičení: Analýza časových řad.3.Podnik, cíle podniku a jeho funkce, život podniku (dotace 2/2) a.Cíle podniku, funkce, život podniku, okolí podnikub.Téma cvičení:Hodnocení úrovně různých zdrojů - aplikace složených indexů4.Majetková a kapitálová struktura (dotace 2/2) a.Majetková a kapitálová struktura podniku,rozvaha.b.Odepisování a oceňování dlouhodobého majetku.c.Téma cvičení: Hodnocení nesrovnatelných veličin - aplikace agregátních indexů.5.Výrobní činnost, plánování výroby (dotace 2/2) a.Výrobní proces, typy výroby, plánování výroby.b.Plánování výrobní kapacity, lokalizace výroby, produktivita práce.c.Téma cvičení: Odpisy dlouhodobého hmotného majetku.6.Oběžný majetek, struktura, analýza (dotace 2/2) a.Materiálové zásoby, oceňování zásob, obrat a optimalizace zásob.b.Finanční majetek podniku.c.Téma cvičení: Analýza využití majetku dřevařského podniku.7.Náklady (dotace 2/2) a.Členění nákladů.b.Nákladová funkce, kritický bod rentability, rozhodovací procesy.c.Téma cvičení: Analýza podnikových zásob.8.Výnosy, výsledek hospodaření (dotace 2/2) a.Členění výnosů, tržby, výsledek hospodaření.b.Statistika a rozbory v podnikové ekonomice.c.Téma cvičení: Ekonomika práce, využití pracovního času.9.Ekonomika práce (dotace 2/2) a.Lidský faktor, personální práce.b.Odměňování práce.c.Téma cvičení: Odměňování práce - výpočet mzdy10.Kalkulace (dotace 2/2) a.Úlohy a obsah kalkulací.b.Formy a metody kalkulací.c.Téma cvičení: Metody kalkulací.11.Financování činnosti dřevařského podniku (dotace 2/2) a.Druhy a formy financování, faktor času a rizika.b.Finanční analýza, řízení cash flow, finanční politika podniku.c.Téma cvičení: Ekonomická efektivnost - analýza bodu zvratu.12.Investiční činnost (dotace 2/2) a.Investování, druhy investic.b.Hodnocení ekonomické efektivnosti investičních projektů.c.Téma cvičení: Příprava a hodnocení efektivnosti investičního záměru.13.Plánování, rozbory, controlling, auditing (dotace 2/2) a.Plánování, rozbory, controlling, auditing.b.Diskuse nad vybraným aktuálním ekonomicko-politickým tématem.c.Zápočtový test, řádný termín.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Orientace v zákonech podnikání-Znalost majetkové a kapitálové struktury podniku-Znalost personální práce-Znalost základů financování podniku-Způsobilost k rozborům hospodaření podniku

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZŠAFAŘÍK, D. -- HLAVÁČKOVÁ, P.Podniková ekonomika pro obory Dřevařství, Stavby na bázi dřeva a NábytekBrnoMendelova univerzita v Brně2014978-80-7375-949-0DSYNEK, M. a kol.Podniková ekonomikaV PrazeC.H. Beck200680-7179-892-4DKUPČÁK, V.Ekonomika lesního hospodářstvíBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200680-7157-998-XDSCHMITHÜSEN, F. -- SCHMIDHAUSER, A. -- KAISER, B.Podnikání v lesním hospodářství a dřevařském průmysluPrahaČeská zemědělská univerzita v Praze2009978-80-213-1945-5

Požadavky

85% povinná účast na cvičeních. Za jednu účast jsou přiděleny 4 body. V automatickém systému hodnocení dosáhnout minimálně 44 bodů z maximálně 52 bodů.Vypracování 3 seminárních prací. Maximální počet bodů za 1 práci je 8. Maximální celkový počet bodů je 24. V celkovém hodnocení prací dosáhnout minimálně 18 bodů.Písemný zápočtový test v délce 50 minut. Počet otázek 30, z toho 25 teoretických za 1 bod a 5 praktických výpočtů za 2 body. V hodnocení testu dosáhnout minimálně 26 bodů z maximálně 35 bodů. Pro udělení zápočtu je nutné získat minimálně 88 bodů z 111. Splnění podmínek zápočtu tvoří 50% celkového hodnocení.Písemná zkouška; odpověď na jednu vylosovanou otázku a vypracování jednoho početního příkladu tematicky se vztahujícímu k teoretické otázce.Hodnocení A - 20 b.; B - 18 b.; C - 15 b.; D - 10 b.; E - 7b.; F méně jak 7 b.Délka testu 45 minut.

Garant

Ing. Dalibor Šafařík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Oleksandra LemeshkoIng. Dalibor Šafařík, Ph.D.