Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedologické praktikum (PEPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEPR - Pedologické praktikum, Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Terénní šetření - detailní charakteristika půdního tělesa a vzorkování po jednotlivých horizontech (dotace 0/8) a.1. Otevření půdního profilub.2. Popis půdního profilu po jednotlivých horizontechc.3. Vzorkování po jednotlivých horizontech2.Laboratorní šetření - použití vybraných, specializovaných metodik pro dosažení vyššího stupně porozumění půdě (dotace 0/12) a.1. Vybrané metodiky půdní fyzikyb.2. Speciální metodiky půdní chemie a půdní fyzikální chemiec.3. Důraz na nové analytické přístupy v půdní biochemii3.Interpretace získaných výsledků labotorních a terénních šetření (dotace 0/8) a.1. Souhrnné charakterizování celého půdního tělesa určeného stanoviště na základě terénního šetření po jednotlivých horizontech. Tvorba půdního posudku.b.2. Po jednotlivých horizontech provedené komplexní hodnocení fyzikálních, chemických, fyzikálně-chemických a biochemických vlastností. Charakteristika jednotlivých horizontů.c.3. Formou individuální práce se studentem vysvělení logiky společné interpretace laboratorních a terénních šetření a to pro jednotlivé horizonty a na závěr pro půdní těleso daného stanoviště - pro daný čas šetření - jako celek.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-schopnost řešit problémy-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost aplikovat poznatky o fyzikální struktuře půd-Schopnost navrhnout a posoudit meliorační opatření-Schopnost spolupráce s praxí

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZHOUŠKA, J. -- REJŠEK, K.Dynamika vývoje půdních vlastností v přirozených a přírodě blízkých lesních ekosystémech : srovnávací analýzy vybraných vlastností lesních půdMZLU v Brně2007ZVRANOVÁ, V. -- REJŠEK, K.Multimediální učební pomůcka pro půdoznalecká terénní šetření a odběr půdních vzorků: přímé zaměření na specifické znaky zemědělských a lesních půd a specifika půd zastavěných oblastíonlineZSMOLÍKOVÁ, L. -- NĚMEČEK, J. -- KUTILEK, M.Geológie a paleopedológiePrahaAcademia, Nakladatelství Československej akadémie vied Praha1990ZGRUNDA, B.Lesnická pedologie a mikrobiologie lesních půd : (Příručka pro cvičení)BrnoVŠZ199280-7157-011-7ZŠARAPATKA, B. -- BEDNÁŘ, M.Pedogeneze a kvalitativní změny půd v podmínkách přírodních a antropicky ovlivnněných územíOlomoucUniverzita Palackého v Olomouci200680-244-1448-1ZŠARAPATKA, B.PedologieOlomoucUniverzita Palackého199680-7067-590-XZREJŠEK, K. -- SAMEC, P.Půda jako součást trvalých produkčních podmínek stanoviště a lesnická strategie managementu území se zvláštním statutem ochrany. Přehled výchozích hypotéz a případové hodnocení půdně-geologických podmínek PR SidonieBrno2005ZŠARAPATKA, B. -- PRAX, A.Úloha a využití pedologie v ekologii se zaměřením na agroekologiiOlomoucUniversita Palackého200080-244-0060-XZKUTÍLEK, M.Vodohospodářská pedologiePrahaStátní nakladatelství technické literatury1978

Požadavky

Student musí být schopen předvést a obhájit své vlastní interpretace jím samotným získaných hodnot půdních vlastností v laboratoři a to v kombinaci s jím samotným provedeným popisem vzorkovaného půdního tělesa.

Garant

prof. Ing. Klement Rejšek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Klement Rejšek, CSc.doc. Ing. Valerie Vranová, Ph.D.